open-navfaktor-logo
search
Revizija
Kako je govorio Bećirović 2017. godine: Softić je legitiman agent, niko ga nije osporio
Revizija presude po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije zbog agresije na BiH u periodu od 1992. do 1995. godine ponovo je aktuelna tema u javnom prostoru. 
09.05.2022. u 17:55
get url
text

Stranke opozicije, mahom Narod i pravda, Naša stranka i SDP, odbijanje revizije najviše spočitavaju predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću, tvrdeći da je agent koji je predao apliciju za reviziju Sakib Softić bio nelegitiman i da je Izetbegović to sve vrijeme znao.

Na društvenim mrežama pojavio se snimak sa televizijskog gostovnja zastupnika u Parlamentu Bosne i Hercegovine iz redova SDP-a Denisa Bećirovića. Snimak datira još od 2017. godine kada je ova tema bila još vruća. 

Bećirović je govoreći o reviziji jasno poručio da je Sakib Softić legitiman agent, te da tu odluku niko nije osporio.

- Na tom savjetovanju nisu bili samo Bošnjaci. Sa mnom je bio i Miro Lazović, bio je dr. Mirko Pejanović, Marinko Pejić itd. Ovo je pitanje svih dobronamjernih ljudi u BiH. Kada je u pitanju Mladen Ivanić njegov problem je što je s pravnog terena skočio u teren politikanstva. Bosna i Hercegovina je legitimno imenovala agenta 1993. godine, ponovo je to uradila 2002. godine. Član Predsjedništva koji se bira iz RS-a je imao pravo u roku od tri mjeseca poslije Dejtona da to ospori i to nije uradio. To nije uradila ni Narodna Skupština Republike Srpske, niti Živko Radišić. Mi imamo legalnu odluku Predsjedništva BiH i legalnog agenta.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.