open-navfaktor-logo
search
Rasplet u februaru
Kako košarkaški Zmajevi mogu do Svjetskog prvenstva?
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine još je u igri za plasman na Svjetsko prvenstvo kojem će 2023. godine domaćini biti Filipini, Japan i Indonezija.
15.11.2022. u 21:16
get url
text

Zmajevi su ostvarili polovičan učinak u novembarskom "prozoru" (pobjeda protiv Mađarske - 83:78, i poraz od Francuske - 56:92), a konačan rasplet u našoj grupi prolongiran je za februar naredne godine.

Francuska i Litvanija su osigurale plasman na Mundobasket, a za treće mjesto u našoj grupi borit ćemo se protiv Crnogoraca i Mađara. Crna Gora trenutno ima pobjedu više, dok smo sa Mađarima u egalu.

VEZANI TEKST - Adis Bećiragić: Francuzi su nas natjerali da izgubimo 24 lopte, zadovoljan sam ovim prozorom

Iako zvuči malo čudno, praktično, sve držimo u svojim rukama i ne ovisimo ni o kome, iako ćemo, ruku na srce, imati težak posao da viziramo kartu za SP. Kako bismo završili u društvu Francuza i Litvanaca potrebno je da ostvarimo dvije pobjede u posljednja dva meča kvalifikacija.

Crnu Goru ćemo ugostiti 23. februara 2023. godine i ako želimo ostati u utrci za plasman na Svjetsko prvensto moramo slaviti pobjedu od 20 razlike (prvi meč u Podgorici izgubili smo sa 69:88). U tom slučaju treće mjesto bismo potvrdili bilo kakvim trijumfom u Mađarskoj (26. februar).

Postoji i opcija da Crnogorce savladamo sa manjom razlikom, ali u tom slučaju bilo bi nam potrebno da uz pobjedu protiv Mađara navijamo da Češka u Podgorici savlada naše komšije.

Poraz od Crnogoraca značio bi da ostajemo i bez teoretske šanse da se plasiramo na SP.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.