open-navfaktor-logo
search
Prointer
Kako smo radili od kuće?
"Interaktivni Webinar sa kolegama iz američke kompanije. Ulazi moja kćerka, jede šnitu hljeba sa marmeladom i kaže: Ovaj hljeb mi je suh, slabo ste mi namazali ovo. Naravno, svi su se nasmijali, pa smo nastavili dalje".
30.04.2020. u 10:26
get url
text

 

Ta simpatična crtica, kao jedan od odgovora na pitanje o uslovima rada od kuće, samo je dio prilično kompleksne priče o tome kako smo se, u vrijeme pandemije, prilagodili specifičnim okolnostima u poslovno-kućnom okruženju. Takvim okolnostima možda se najlakše prilagodio IT sektor, koji je, prema nekim svjedočenjima, brzo i prilično uspješno prebacio laptope iz kancelarija u svoje domove. Samodisciplina u kućnim uslovima bila je najveći izazov. 

- Bilo je malo teže da se adaptiram prvih dana na rad od kuće i na novu radnu sredinu, ali kasnije gotovo da nisam ni osjetila razliku. Možda sam, čak, bila i produktivnija - kaže Gordana Bunić, saradnik za knjigovodstveno-računovodstvene poslove u kompaniji Prointer ITSS. 

Gordana priznaje da rad od kuće ima prednosti, poput uštede vremena u putovanju i veće fleksibilnosti u organizovanju radnog dana, a nađe se vremena i za porodicu. I njen kolega Mladen Todorović, razvojni programer, kaže da se brzo snašao i kod kuće, jer je čitav tim dobro funkcionisao, a i kompanija je obezbijedila sve uslove koji su im bili potrebni.

Mladen Todorović

- Svi su i u svako doba bili pristupačni i komunikacija je bila na zavidnom nivou. Rad od kuće ima svojih prednosti, ali moram reći da mu je glavna mana manjak socijalnog života. Nedostaje mi zdrava atmosfera koju imam u svom timu, ali i naša druženja, rekreacija, zajedničko pivo. Uželio sam se ekipe - ističe Mladen.

Dobra organizacija rada od kuće u preduzećima u kojima je to bilo moguće, pokazala se i kao dodatni motiv da se zaposleni u vremenu krize i masovnog straha za radno mjesto, osjećaju sigurnije i spokojnije. U prilog tome svjedoči i podatak da se broj zaposlenih u Prointeru u dva krizna mjeseca uvećao za deset posto.  

- Tokom perioda posebnih mjera rada željeli smo da se što bolje prilagodimo novonastalim potrebama, a za većinu zaposlenih ovo je bilo potpuno novo iskustvo. Fokus kompanije bio je na tome da zaposlenima pružimo osjećaj sigurnosti, a željeli smo da od njih dobijemo povratnu informaciju o tome kako se osjećaju i da li im na još neki način kompanija može pomoći. Odgovori koje smo dobili svjedoče da smo tokom ovog perioda uradili dobar posao - kaže Ivana Živković, rukovodilac Sektora za ljudske resurse u Prointeru.

Ivana Živković

Istraživanje koje je proveo MojPosao.ba na uzorku od 2.500 ljudi širom Bosne i Hercegovine, pokazalo je da je čak 47 posto zaposlenih radilo od kuće.

- Na osnovu našeg iskustva možemo reći da su se zaposleni vrlo brzo prilagodili. Tako je pandemija zapravo ubrzala digitalnu transformaciju rada. Razni online alati za kolaboraciju svakako u tome puno pomažu - kaže Nermana Ajanović, šef razvojnog sektora MojPosao.ba.  

Njihovo istraživanje pokazalo je i drugu stranu medalje. Čak 55 posto onih koji su u vrijeme krize redovno odlazili na posao, reklo je da se osjeća nesigurno i da je u strahu za svoje radno mjesto. Više od 60 posto zaposlenih strahuje od gubitka posla, a polovina da će im plata biti znatno umanjena. Za razliku od tih podataka, Prointerova anketa o uslovima novog načina rada pokazala je da se skoro 91 posto njihovih zaposlenih osjeća sigurno u vezi sa svojim zaposlenjem, a isto toliko je zadovoljno podrškom tima tokom rada od kuće, uslovima i informacijama koje je kompanija osigurala.

U toj, ali i nekim drugim kompanijama u kojima se rad od kuće solidno pokazao, razmišljaju da takav model bar dijelom primijene i kad kriza prođe. Zaposleni kažu da su se na takav način rada već privikli, mada većini nedostaje atmosfera iz kolektiva. Neki su se i našalili, uz komentar: "Do kad ćemo raditi od kuće, poludjeh", a većina je primijetila da uz rad kod kuće frižider otvaraju mnogo češće nego inače. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.