open-navfaktor-logo
search
Niko ih ne posjećuje
Kako žive povratnici iz srebreničkih sela Luka i Krušev Do, koji su prije tri godine bili odsječeni od svijeta
Stanovnici najudaljenijih srebreničkih sela Luka i Krušev Do koje čine Bošnjaci, povratnici na svoja ognjišta, svake zime imaju problema sa zametenim planinskim putem koji vodi do njih. Hamo Zulanović, stanovnik sela Luka, kaže nam da su ti problemi sada manji u odnosu na prije tri godine kada su više dana zbog nameta visokih i više od metar i po bili odsječeni od ostatka svijeta.
12.01.2022. u 19:01
get url
text
Krušev Do i Luka

Tada im je u pomoć došla Federalna uprava civilne zaštite sa svojim teškim mašinama i odblokirala ih.

Zdravlje stanovnika zadovoljavajuće

- Snijeg ovdje od prekjučer pada, ali opet nije strašno. Jeste da ima nanosa koji prave određene probleme u putnoj komunikaciji. Od jutros nije niko ni probao da ide prema Srebrenici, čisto sumnjam da se može i proći. Imam neko terensko vozilo, hoću da stavim lance i probam barem da prođem do polovine planine, kako bih se uvjerio u pravo stanje - kaže na početku našeg razgovora Zulanović koji je 2019. godine alarmirao javnost u našoj zemlji tražeći pomoć u ime mještana jer su bili zavejani snijegom.

U selima žive 104 stanovnika, oko 50 porodica.

- Zdravstveno stanje stanovnika je zadovoljavajuće. Nemamo bolesnih. U ovo doba pandemije do sada nismo imali oboljelih od koronavirusa. Nadam se da će tako i ostati - priča nam Zulanović.

Upitali smo kakvu imaju komunikaciju sa Općinom Srebrenica, načelnikom Mladenom Grujičićem.

- Pa dobra je s obzirom na to da su bili izbori, neko drugi je predsjednik mjesne zajednice, ali ja imam komunikaciju sa svima i većina koji žive ovdje meni se obraćaju za pomoć - kaže on.

Osvrnuo se i na cjelokupnu situacija u zemlji, provokacije koje doživljavaju povratnici širom RS-a.

- Sve to utječe na nas. Već nekoliko večeri se sastajemo mi mještani, razgovaramo, analiziramo stanje i primijetim među ljudima da je neka panika. I ono što je najgore, niko od Bošnjaka koji nas predstavljaju, nije nam se obratio, poslao poruku, a kamoli nas posjetio. Prepušteni smo sami sebi - govori nam Zulanović.

Ako zatreba, mogu zatražiti i helikoptersku pomoć 

Odgovorio je i šta se promijenilo nakon velikog snijega 2019. godine kada su danima bili odsječeni od ostatka zemlje.

VEZANI TEKST - Zbog snijega bili odsječeni od grada: Evakuisana bolesna žena iz sela Krušev Do

- Pa promijenilo se nabolje. Tada sam se kao predsjednik Mjesne zajednice sela Luka i Krušev Do sastao sa srebreničkim načelnikom, imali smo dogovor koji smo stavili na papir, potpisali da se više ne dogodi da budemo zavejani. Našli smo firmu koja može adekvatno odgovoriti u zimskim uvjetima, ima jake mašine, Tehno metal iz Vlasenice, i ona evo već treću godinu dobija tender za održavanje puta Luke i Kruševog Dola, najudaljenije mjesne zajednice na području Srebrenice - kaže Zulanović i dodaje:

- Ipak ne možemo u svakom momentu zimi u nabavku hrane i kod ljekara jer se znaju pravila čišćenja puta, može biti neočišćeno dan-dva, ali ne više. Prije tri godine dogovoreno je da možemo imati helikoptersku pomoć u hitnim slučajevima. U tom slučaju moramo komunicirati sa civilnom zaštitom u Bijeljini - ispričao nam je Zulanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.