- Istina o genocidu u Srebrenici je pobijedila u Kanadi. Ubistvo više od 8.000 ljudi u genocidu u Srebrenici i neuspjeh međunarodne zajednice da interveniše ostaje stalna sramna tragedija čovjeka i civilizacije. Na 27. godišnjicu genocida, naše misli su sa mnogim ženama koje i dalje nose rane svog gubitka, majkama, ženama, sestrama i kćerima. Mi poštujemo i suosjećamo njihov bol ne samo kontinuiranim radom da se zločinci suoče sa pravdom, već i dajući im nadu u bolju budućnost sa istinom i pravdom - navodi se.

Kako IGK naglašava u saopćenju za javnost, premijer kanadske pokrajine New Brunswick Blaine Higgs, izdajući Deklaraciju u povodu 27. godišnjice od genocida u Srebrenici, proglasio je 11. juli Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici u toj kanadskoj pokrajini.

Gradonačelnik Edmontona, glavnog grada kanadske pokrajine Alberta, Amarjeet Sohi proglasio je 11. juli Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Gradonačelnik kanadskog grada Londona Ed Holder proglasio je također, na prijedlog Gradske skupštine održane 5. jula ove godine, 11. juli Danom sjećanja na genocid u Srebrenici.