open-navfaktor-logo
search
Zločin bez kazne
Kantonalna bolnica u Bihaću obilježila 28. godišnjicu pogibije dr. Irfana Ljubijankića
Povodom 28. godišnjice od pogibija visoke državne delegacije Republike Bosne i Hercegovine koju je predvodio dr. Irfan Ljubijankić, tadašnji ministar vanjskih poslova BiH, Uprava Kantonalne bolnice u Bihaću upriličila se u krugu bolnice historijski sat kojem su prisustvovale delegacije Vlade USK i Grada Bihaća, uposlenici bolnice i učenici Medicinske škole Bihać.
30.05.2023. u 17:54
get url
text

VEZANI TEKST - Irfan Ljubijankić: Čovjek koji je i u bezizlaznom stanju vjerovao u budućnost Bosne i Hercegovine

Na današnji dan prije 28 godina Irfan Ljubijankić ministar vanjskih poslova Republike BiH helikopteru u kojem je letio iz Bihaća prema Zagrebu pogođen je raketom ispaljenom sa položaja Vojske Republike Srpske Krajine, nedaleko od Slunje, u Hrvatskoj. Zajedno sa njim poginuli su njegovi saputnici Izet Muhamedagić, zamjenik državnog ministra pravde, Mensur Šabulić, savjetnik u Ambasadi BiH u Zagrebu, Fadil Pekić, pripadnik MUP-a BiH i Ljubijankićev pratilac, kao i članovi posade Mirsad Dupanović, Mihail Maksumenko Grigorijevič, kao i pilot N. Dudajev, inače Ukrajinac, koji se također smatra da je poginuo, iako njegovo tijelo nikada nije pronađeno.

- Okupili smo se danas ovdje da odamo počast čovjeku, ljekaru i prvom ministru inostranih poslova koji je stradao zajedno sa delegacijom Republike BiH. To je čovjek po kojem ova zdravstvena ustanova nosi ime. Naš doktor Irfan Ljubijankić zaslužio je mnogo više od ovoga i po svom radu i po svom tadašnjem zalaganju, kako u medicni, tako u političkom i državničkom dijelu svoje ličnost gdje je pokazao veliku sposobnost koja do sada, možemo slobodno kazati, samo njega krasi. U svom profesionalnom radu se u potpunosti pridržavao medicinske etike i Hipokratove zakletve, a kroz svoj politički angažman se zalagao za jedinstvenu i nedjeljivu BiH u svojim granicama u kojem i bila prije nezavisnosti, za evropsku BiH sa svim njenim multikulturalnim vrijednostima. Nažalost, ostali smo bez jednog velikog ljekara i državnika – kazao je dr. Ermin Goretić, direktor Kantonalne bolnice "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću.

O Irfanu Ljubijankiću bi se moglo govoriti danima jer se radi o izuzetno kompleksnoj ličnosti koja se bavila politikom, kulturom, a bio je i ljekar i upravo ta njegova svestranost na neki način otežava historičarima da se bave njegovim životom.

- To ujedno ukazuje zapravo o kako važnoj ličnosti se radilo. Mislim da neke činjenice danas govore o tome da je zaista ostavio jako dubok trag, naročito u vanjskoj politici Bosne i Hercegovine gdje je odigrao ključnu ulogu u procesu priznavanja Republike BiH i pronalaženja u Evropi i svima onima kojima su pomogli BiH i tadašnji Bihaćki okrug. Treba naglasiti da on nikada nije zaboravljao da je iz ovog kraja ma gdje se nalazio i boravio – kazao je historičar Dino Dupanović, direktor Muzeja USK-a.

Muzej Unsko-sanskog kantona je povodom obilježavanja 28. godišnjice smrti dr. Irfana Ljubijankića  za večeras pripremio izložbu koja prati razvojnu liniju ličnosti dr. Irfana Ljubijankića, od njegovog djetinjstva, političke karijere i kulturne djelatnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.