open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Kantonalna bolnica u Bihaću počela s komercijalnim PCR testiranjem na COVID-19
Kantonalna bolnica "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću od danas je počela sa komercijalnim PCR testiranjem.
24.02.2021. u 14:36
get url
text

Tako će biti do najavljenog potpisivanja ugovora sa Zavodom zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona (USK), koji bi trebao osigurati financijska sredstva za testiranje svih suspektnih pacijenata na koronavirus.

- Jutros smo počeli s komercijalnim testiranjem na COVID, tako da je pacijentima trenutno na raspolaganju ova komercijalna usluga po cijeni od 90 KM. Naravno, mi ćemo uraditi i testiranje svih hitnih pacijenata hospitaliziranih u našoj bolnici. Drugačije za sada ne možemo, s obzirom da Zavod zdravstvenog osiguranja USK trenutno nema potpisan ugovor sa bihaćkom bolnicom o testiranju uzoraka svih suspektnih pacijenata - kazao je direktor Kantonalne bolnice "Dr. Irfan Ljubijankić" Hajrudin Havić.

Zavod zdravstvenog osiguranja USK od prvog februara, Kliničkom centru u Sarajevu plaća PCR testiranje svih pacijenata kod kojih postoje indikacije za to.

-Najvažnije je da pacijenti nisu oštećeni, odnosno da im je trenutno dostupno besplatno testiranje. Kantonalna bolnica u Bihaću je sada uzela određeni broj neophodnih testiranja i onih na komercijalnoj osnovi, do potpisivanja ugovora sa ZZO USK. Potpisivanjem tog ugovora stvorit će se svi uvjeti za kompletno preuzimanje procesa testiranja svih pacijenata s područja USK - kaže kantonalna ministrica zdravstva Nermina Ćemalović.

Potvrđeno je i da se uprkos nešto povoljnijoj epidemiološkoj situaciji u ovom dijelu BiH, naročito u zdravstvenim ustanovama i dalje postupa po strožijim uputama i mjerama Federalnog ministarstva zdravstva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.