open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Kantonalnoj bolnici Zenica isporučena dva respiratora koje je donirao EU
Kantonalnoj bolnici Zenica isporučena su dva respiratora koji će se tokom pandemije koristiti za liječenje pacijenata oboljelih od koronavirusa.
02.07.2020. u 15:03
get url
text

Nabavku respiratora finansirala je Evropska unija u okviru programa pomoći BiH u borbi protiv koronavirusa, kojeg provodi UNDPBiH. Isporuka zaštitne opreme medicinskim ustanovama širom BiH počela je krajem marta 2020. godine i nastavit će se u narednom periodu.

- Vrijednost dva respiratora je 88.0000 KM, tako da je Zeničko-dobojski kanton do sada dobio opremu vrijednu oko 365.000 KM. EU će nastaviti pružati podršku Bosni i Hercegovini. Izdvojili smo ukupno sedam miliona eura, od čega je veći dio isporučen, a ostatak opreme će biti isporučen narednih sedmica i mjeseci - rekao je Nicolas Bizel, šef Sekcije operacija za pravosuđe, unutrašnje poslove i reformu javne uprave Delegacije EU-a.

Nabavka i isporuka opreme izvršena je preko Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP), kao implementacijskog partnera EU-a, s kojim je Vlada ZDK na početku pandemije potpisala sporazum o nabavci opreme za potrebe zdravstvenog sektora u ovom kantonu. Vlada je u sporazum unijela 920.000 KM, a zauzvrat je dobila opremu u vrijednosti 1,65 miliona KM.

- Donacija respiratora i ranije mobilnih rendgen aparata je benefit iz ovog sporazuma. Koristim priliku da se zahvalim UNDP-u koji je iskazao želju da sarađuje s nama i da se zahvalim za donacije koje su osigurane, jer je u trenutku kada smo potpisali sporazum bilo jako teško doći do zaštitne i medicinske opreme. Zahvaljujući toj saradnji osigurali smo značajne količine zaštitne i medicinske opreme - rekao je premijer Mirza Ganić.

Mirza Ganić, FOTO: Press služba ZDK

Donirani respiratori koristit će se u novoopremljnoj intenzivnoj njezi za oboljele od koronavirusa u Kantonalnoj bolnici Zenica.

- Sa izgradnjom nove intenzivne njege, poboljšali smo kapacitete KBZ- u borbi protiv koronavirusa. Hvala Delegaciji EU-a koja nas je uvrstila među zdravstvene ustanove koje treba pomoći - rekao je direktor KBZ-a Rasim Skomorac.

Kantonalna bolnica je ranije potpisala ugovore o nabavci još sedam respiratora, ali će dobavljač iduće sedmice isporučiti samo dva, zbog nestašice na tržištu, dok će za preostalih pet respiratora biti raspisan novi tender.

Ministar zdravstva Adnan Jupić kazao je da sporazum između Vlade ZDK i UNDP-a treba biti primjer ostalim sredinama kako se transparentno i racionalno troše sredstva kojima raspolaže država, ističući da je donacija stigla "u prave ruke".

- Ovo će omogućiti zdravstvenom sektoru ZDK da nastavi pružati kvalitetnu zdravstvenu uslugu. Rezultati pokazuju da smo u borbi protiv pandemije bili uspješni, jer smo od više od 450 zaraženih preko 95 pacijenata smjestili u bolničke ustanove, a imali smo samo jedan smrtni slučaj - rekao je Jupić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.