open-navfaktor-logo
search
Politički problem
Kao "rogovi u vreći": Hoćemo li imati dva dočeka Nove godine pod sarajevskim nebom?
Nažalost, ove godine je to opstruirano. Trebalo je biti završeno u septembru, ali nije. Trebalo je u oktobru, ali se to još nije dogodilo. Da li će se desiti u oktobru ili novembru ili nikako, ovisi od njih. Mi idemo u ovaj projekat, kaže Skaka
22.10.2019. u 13:24
get url
text

Hoće li proslava Nove godine u Sarajevu postati politički problem? Naime, sve češće se pominju da bi pod "sarajevskim nebom" mogle biti organizirane dvije proslave Nove godine. Na jednoj koju organizira Grad Sarajevo trebao bi pjevati Željko Joksimović, a na drugoj čiji pokrovitelji bi bili Kanton Sarajevo i Turistička zajednica KS nastupila bi, navodno, Dubioza kolektiv. Iz ovog benda su nam kazali da nisu dobili zvaničnu ponudu. 

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, s druge strane, već je davao zvanične ponude Vladi Kantona Sarajevo. 

- Mi smo uputili zvanično zahtjeve Kantonu Sarajevo, premijeru Edinu Forti, ministru Mirvadu Kuriću i Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo sa kojim smo ranije sarađivali. Želja nam je da nastavimo dobar projekat: Sarajevo - novogodišnji centar regije. Mi idemo u projekat i sigurno da ćemo napraviti i ove godine događaj koji će biti vrijedan pažnje regionalno sa Vladom Kantona Sarajevo ili bez njih. Smatram da mi kao pojedinci ne smijemo opstruirati nijedan projekat koji je važan za Grad Sarajevo, Kanton Sarajevo ili državu. Grad Sarajevo se ne ponaša tako. Želja nam je da budemo dobri partneri, sa Vladom Kantona Sarajevo ili bez nje Sarajevo će ponovo biti centar regije - kaže za Faktor gradonačelnik Skaka.

Gradonačelnik Sarajeva ističe da grad dugi niz godina izdvaja 100.000 KM, a da su i ostale institucije davale svoj doprinos u kapacitetima kojima mogu.

- Ono što moram pohvaliti jesu lokalne zajednice. Općinu Novi Grad koja izdavaja najviše sredstava sa Općinom Cetar, nešto manje Novo Sarajevo i Stari Grad koji su nam partneri dugi niz godina na ovom projektu i sa njim imamo redovnu komunikaciju. Uspjeli smo ubijediti Kanton Sarajevo da krenemo u projekat prije tri godine iako je bilo skepticizma da ideja neće uspjeti. Nažalost, ove godine je to opstruirano. Trebalo je biti završeno u septembru, ali nije. Trebalo je u oktobru, ali se to još nije dogodilo. Da li će se desiti u oktobru ili novembru ili nikako, ovisi od njih. Mi idemo u ovaj projekat - rekao nam je Skaka, koji je dodao da nema informacije da Kanton Sarajevo pravi "svoju proslavu" Nove godine i da bi bilo neozbiljno praviti paralelizme, ali da svako ima pravo da to radi.

Iz Kabineta premijera KS Edina Forte uputili su nas na Mirvada Kurića, ministra kulture i sporta u Vladi Kantona Sarajevo. Ni od njega nismo dobili konkretan odgovor da li će Kanton Sarajevo podržati organizaciju Nove godine i rekao nam je da su posljednje dvije godine za tu manifestaciju novac izdvajali Ministarstvo privede KS i Turistička zajednica KS.

- Nisam čuo o organizaciji dvije Nove godine. O tim detaljima morate pitati premijera Fortu. Ono što znam da je Vlada Kantona ranije sufinansirala doček Nove godine čiji je organizator Grad Sarajevo. Nadam se da će i ove godine Vlada to isto uraditi. Lično sam za to da se podrži doček Nove godine – rekao je Kurić za Faktor.

Premijer Forto je prije nekoliko dana tokom gostovanja na N1 kazao kako će građani "možda vidjeti proslave neke, proslavu Nove godine. Treba ljudi da osjete da su negdje gdje je lijepo živjeti. To do sada nije bio slučaj".

Podsjetimo, do sada je, konkretno u posljednje tri godine, upravo bio slučaj da se u Sarajevu organiziraju spektakularne proslave uz Dinu Merlina, Zdravka Čolića, Harija Varešanovića..., a sad je to itekako upitno. 

Pokušali smo kontaktirati i Nermina Muzura, direktora Turističke zajednice KS, ali se on nije javljao na naše telefonske pozive. Ministar Haris Bašić se javio, ali kaže da će Ministarstvo pripremiti odgovor. Ako, ako...

O dočeku Nove godine, dakle, u Vladi Kantona Sarajevo nisu se ni međusobno usaglasili, a kamoli sa Gradskom upravom Sarajeva. Bar se stiče takav utisak dok se vladini funkcioneri igraju ping-ponga što izgleda ovako:

Kabinet Edina Forte: Pitajte ministra Kurića. 

Ministar Kurić: Pitajte ministra Bašića, Muzura i premijera Fortu. 

Ministar Bašić: Nije još ponudio odgovor...

Hoće li i već regionalno prepoznatljivi doček Nove godine u Sarajevu propasti zbog "rogova u vreći", vidjet ćemo. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.