open-navfaktor-logo
search
Revolucija 1764
Kapidžić: Bašta Pjanićevog objekta nelegalno ustakljena, Općina Centar: U skladu je sa zakonom
Član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine Faruk Kapidžić kritikovao je jučer ustakljivanje bašte ugostiteljskog objekta Revolucija 1764 u ulici Ferhadija na Baščaršiji. Općina Centar oglasila se danas te pojasnila kako je zimska bašta postavljena u skladu sa zakonom.
20.12.2022. u 16:20
get url
text

- Dvojac Mandić – Trapara su odgovorni za postavljanje nelegalnog objekta u ulici Ferhadiji, odnosno njihove općinske i kantonalne inspekcije. Ukoliko su izdali bilo kakvu dozvolu izuzev dozvolu za korištenje javne površine, utoliko su odgovorniji za izdavanje nelegalnih dozvola – naveo je Kapidžić u svojoj objavi na Facebooku.

Dodao je kako je jučer obaviještena i Federalna inspekcija da utvrdi da li se gradi bez dozvole ili sa nelegalnom dozvolom.

-  U svakom slučaju obavezna je zatvoriti gradilište dok se ne ustanovi o čemu se radi. Ukoliko to ne uradi u što kraćem roku, odgovornost preuzima ista. Iskustveno se zna da početak građevinskih radova u petak navečer i završetak u ponedjeljak ujutro bez adekvatnih dozvola je nepoznanica u zemljama gdje je novopečeni vlasnik stekao slavu i zaradu – navodi Kapidžić i dodaje:

- Sumnjam da je neko glasao za ovakvu devastaciju grada i otimačinu javnih površina, izuzev onih privatnih lica koji ga devastiraju zbog lične dobiti. Izgleda da treba revolucija da se zaustavi evolucija neznanja i bezobrazluka.

 

Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo za Faktor navodi kako nije izdao nikakvu dozvolu niti saglasnost kada je u pitanju ustakljivanje ljetne bašte u ulici Ferhadija.

-  S obzirom na to da se objekat nalazi u obuhvatu HUK-a (Historijski urbani krajolik) nad kojim naš zavod nema nadležnosti, predmet nije ni upućen od Općine Centar Sarajevo našem zavodu na razmatranje – pojasnili su.

Iz Općine Centar su Kapidžićeve informacije ocijenili neprovjerenim i netačnim.

- Kontrolom terena od građevinskog i komunalnog inspektora Općine Centar konstatovano je da se sa istočne strane ugostiteljskog objekta Revolucija izvode radovi na montaži zimske bašte, odnosno na montaži tende oslonjene na pergole. Kontrolom terena utvrđeno je da podij nije ankerisan za pješačku podlogu, a da su profili koji su nosači tende i kliznih portala pričvršćeni za montažni podij šarafima - naveli su iz Općine Centar.

Ističu da je kontrolnim mjerenjem na licu mjesta konstatovano je da je montažna konstrukcija postavljena u skladu sa rješenjem Službe za stambene i komunalne poslove Općine Centar od 14. novembra 2022. godine u dozvoljenim dimenzijama, te da je moguće istu ukloniti u kratkom vremenskom roku bez ostavljanja bilo kakvih fizičkih tragova njenog postavljanja.

- Služba za stambene i komunalne poslove Općine Centar na osnovu Zakona o privremenom korištenju javnih površina na području Kantona Sarajevo i Odluke o privremenom korištenju javnih površina rješavajući po zahtjevu firme Main Street Sarajevo izdala je rješenje kojim se odobrava privremeno korištenje dijela javne površine 4,00m x 6,30m u svrhu postavljanja stolova ispred ugostiteljskog objekta Revolucija sa tendom oslonjenom na tlo (montažno-demontažni, zatvoreni tip bašte) u ulici Gajev trg u Sarajevu u zimskom periodu na određeno vrijeme i to od 1. novembra 2022. godine do 30. aprila 2023. godine - istakli su.

VEZANI TEKST - Ulaže u ugostiteljstvo: Miralem Pjanić novi je vlasnik sarajevske Revolucije

Dalje navode da je rješenje o privremenom korištenju javne površine za ugostiteljski objekat UR Revolucija 1764 izdato i da je u skladu sa Programom privremenog korištenja javnih površina na području Općine Centar Sarajevo koje je usvojilo Općinsko vijeće Centar.

Naime, još od kraja maja ove godine javnosti je poznata informacija kako je vlasnik firme Main Street, u čijem je vlasništvu spomenuti objekat, naša fudbalska zvijezda Miralem Pjanić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.