open-navfaktor-logo
search
Olimpijska bajka
Karabegović: Hvala Barceloni na gesti, Sarajevo samo ni za 20 godina neće imati snagu za ZOI
Ukoliko bi Katalonci finansirali obnovu borilišta, u ovom slučaju skakaonica na Igmanu, što bi im bilo jeftinije nego u bilo kojoj drugoj državi, ništa ne bi bilo nemoguće, kaže Ahmed Karabegović, generalni sekretar Organizacionog odbora ZOI 1984
15.01.2020. u 20:03
get url
text
Igman skakaonice

Vijest da bi Sarajevo u nekom nevjerovatnom raspletu događaja moglo biti jedan od domaćina (uz Barcelonu i Andoru) Zimskih olimpijskih igara 2030. godine za trenutak je stanovnicima prijestolnice Bosne i Hercegovine pomogla zaboraviti na zagađenje zraka, kako preživjeti "predugi" januar, ne obraćati pažnju na kantonalne skupštinske zavrzlame….

No, trajalo je to kratko, baš onoliko koliko Sarajlije, i ne samo oni, mogu u memoriji pronaći slike iz zimske olimpijske bajke iz februara 1984. godine. Mediji su prenijeli informaciju da bi, navodno, Sarajevo, tačnije Igman, bili domaćini takmičenja u skijaškim skokovima. I tu san prestaje.

Skakaonice na Igmanu su neupotrebljive, potrebni su milioni KM da se stave u funkciju. I tada bi bilo pitanje da li bi ispunjavali sadašnje visoke zahtjeve međunarodnih sportskih federacija jer su izgrađene prije skoro 40 godina.

Ako bi se, kojim slučajem, na Trebeviću htjelo organizovati takmičenje u bobu, sankanju ili skeletonu, bilo bi potrebno najmanje 20 miliona KM da se staza, nekad bez premca u svijetu, obnovi i stavi u funkciju na raspolaganje sportistima.

- Vijest je ohrabrujuća za sve građane. U općem sivilu to bi bio podstrek za sve u BiH. Organizacija Evropskog zimskog olimpijskog festivala mladih, pogotovo svečanost otvaranja, pokazala je da znamo organizovati velike manifestacije. Barcelona je još jednom potvrdila da je prijatelj Sarajeva i BiH, još od Ljetnih olimpijskih igara 1992. održanih u ovom gradu.

Nekadašnji predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Juan Antonio Samaranch nam je uvijek bio od pomoći. Dovoljno je sjetiti se da je nakon Igara 1994. u Norveškoj došao u opkoljeno Sarajevo. Ukoliko bi Barcelona finansirala obnovu borilišta, u ovom slučaju skakaonica Igmana, što bi im bilo jeftinije nego u bilo kojoj drugoj državi, ništa ne bi bilo nemoguće.

Sarajevo bi ponovo bilo u centru svjetske pažnje, taj publicitet imao bi veliki značaj. Na Igrama 1984. takmičenju skijaškim skokovima prisustvovalo je više od 50.000 ljudi – izjavio je Ahmed Karabegović, generalni sekretar Organizacionog odbora ZOI 1984.

S druge strane, Sarajevo i BiH su daleko i od pomisli o samostalnoj kandidaturi.

- Nakon rata imali smo plan kandidovati se za Igre 2002. Međutim, Samaranch nas je dobronamjerno odvratio od te ideje kazavši kako BiH nema taj kapacitet. I nažalost, nećemo ga imati najmanje u narednih 20 godina. 

Jednostavno, država koja stoji iza organizacije Igara mora biti jaka i stabilna, naročito finansijski jer domaćinstvo znači krunu razvoja i snagu jedne zemlje - istakao je Karabegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.