open-navfaktor-logo
search
Direktor BHRT-a
Karamehmedović: Nije bilo otkaza, neki ugovori nisu produženi jer je BHRT pred kolapsom zbog duga RTRS-a
NA BHRT-u nije bilo otkaza, ali ugovori pojedinim uposlenicima nisu produženi, potvrdio je danas za Faktor direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović.
02.03.2022. u 20:35
get url
text

Kako je pojasnio, ugovori nisu produženi pojedinim novinarima, ali i uposlenicima koji su obavljali druge poslove jer je to bio "jedan od jedinih načina zakonskih da se smanje troškovi".

- BHRT je pred kolapsom zbog velikih dugovanja Radiotelevizije Republike Srpske koja nezakonito zadržava taksu, koju treba da prebaci BHRT-u. Taj dug iznosi 62 miliona KM - pojasnio je Karamehmedović.

VEZANI TEKST - Karamehmedović o navodnom otpuštanju novinara iz RS-a: Nemam komentara, to su gluposti

Osvrnuo se i na pisanja medija iz manjeg bh. entiteta, koji su jučer izvijestili kako su "otkaze na BHRT-u dobili samo novinari iz RS-a".

- Naravno da to nije tačno. Otkaz niko nije dobio, ugovori pojedincima nisu produženi. Naravno da mi uposlenike ne gledamo ko je iz kojeg entiteta ili koje je nacionalnosti. Nastojimo da uposlimo profesionalce, naravno maksimalno poštujući konstituivnost naroda – istakao je Karamehmedović.

Podsjetio je i da od 2017. godine marke nisu dobili iz RS-a od RTV takse.

- Tamo se taksa ne plaća niti dobijamo bilo kakav prilog iz RS-a. Naš problem je što ne ostvarujemo zakonski prihod koji nam zakon garantuje, a to je 50 posto takse sa teritorija cijele BiH. Da nije toga, ne bi dolazilo ni do neproduženja ugovora, ispunjavali bismo svoje obaveze. Ali pošto je taj dug ogroman, mi tražimo načine kako da BHRT opstane – poručio je Karamehmedović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.