open-navfaktor-logo
search
Nedoumice pacijenata
Katana objasnio: Niko ne može odjednom podići terapiju za šest mjeseci
Kako bi pacijentima u Kantonu Sarajevo olakšali da satima ne zovu na telefone domova zdravlja, od 26. marta sve tromjesečne terapije su produžene automatski za dodatna tri mjeseca.
26.04.2021. u 07:53
get url
text

Odluka je ovo koju je donio Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, no, odluka kod jednog dijela naših sugrađana nije baš najbolje shvaćena, pa su mnogi odlazili u apoteku i tražili da podignu terapiju za narednih šest mjeseci.

VEZANI TEKST - Hroničnim pacijentima u KS automatski će biti produžena tromjesečna terapija

- Mi se još nijednom nismo susreli sa tim da je pacijentu terapija produžena na šest mjeseci. To sve zavisi od socijalnog. Mi kao apoteke nemamo ništa s tim. To je isključivo u nadležnosti Zavoda zdravstvenog osiguranja KS ili možda ljekara. Mi u apoteci možemo dati onoliko terapije koliko Zavod odobri na matičnom broju pacijenta – kazali su nam u Apoteci Baščaršija, u ulici Obala Kulina bana broj 40, koja se nalazi u sastavu JU Apoteke Sarajevo.

Zatražili smo i objašnjenje od Sakiba Katane, direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

- Niko ne može odjednom podići terapiju za šest mjeseci. To je zakonski nedopustivo. Produženje terapije podrazumijeva da nakon perioda od tri mjeseca (znači, pacijent svaki mjesec u apoteci podiže lijekove), pacijent ne treba ponovo ići ljekaru kako bi mu on produžio terapiju, nego će se ona automatski produžiti. Dakle, pacijent samo nastavlja ići u apoteku svaki mjesec – objašnjava Katana.

Dodaje kako neki pacijenti ne idu u apoteku u redovnim intervalima.

- Primjera radi, redovna terapija bolesniku dolazi 29. u mjesecu, a on dođe 25. da je podigne. To ne može! Postoje tačni intervali u mjesecu kada bi osoba trebala otići po terapiju u apoteku. To je pravilo koje se sada samo produžava, što je ranije bilo na tri, sada je na šest mjeseci – istakao je Katana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.