Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović je prije dvije sedmice domaćim i međunarodnim zvaničnicima uputio pismo u kojem je upozorio da je riječ o uklanjanju tragova zločina genocida, odnosno dokaza za njegovo izvršenje, a koje se vrši po nalogu načelnika Općine Bratunac Srđana Rankića.

Između ostalih, pismo je poslao i predsjedniku Suda BiH Ranku Debevecu, u čijem se odgovoru navodi kako "predsjednik Suda Bosne i Hercegovine nema nadležnosti niti zakonom propisana ovlaštenja, čijom primjenom bi mogao donijeti odluku kakvu uvaženi poglavar u svom pismu traži".

- Istrage su u nadležnosti Tužilaštva Bosne i Hercegovine, pa, ukoliko je neophodno izvršiti sudsko osiguranje dokaza radi izvođenja u predstojećem postupku, za isto je neophodno da postupajući tužilac podnese takav prijedlog postupajućem sudiji u konkretnom sudskom predmetu. Niti predsjednik Suda, niti sudije mogu niti smiju nalagati Tužilaštvu podnošenje takvog prijedloga. U već pravosnažno okončanim i presuđenim predmetima, Sud zaista nema nikakve nadležnosti, kojima bi mogao naložiti izvjesno postupanje nižih nivoa vlasti. Na kraju, postupanje predsjednika Suda i sudija propisuju relevantni zakoni i donošenje bilo kakve odluke izvan zakonskih ovlaštenja bilo bi pravno ništavno, odnosno nezakonito - navodi se u odgovoru Suda na dopis reisu-l-uleme.

Dodaje se kako je Sud ovaj dopis već proslijedio na moguće nadležno postupanje Tužilaštvu BiH i Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) BiH.

Međutim, na upit Novinske agencije Mina, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine navelo je kako se navedeni radovi i aktivnosti ne poduzimaju po nalogu Tužilaštva, te da je za sve informacije o ovom slučaju potrebno tražiti od lokalnih vlasti koje te radove provode.

- Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnice protiv 15-ak osoba, zbog zločina počinjenih na navedenom lokalitetu, a određen broj optuženih procesuira i pravosuđe u Republici Srbiji. Na navedenom lokalitetu, više puta su rađeni uviđaji i vještačenja, kako u predmetima Haškog tribunala, tako i Tužilaštva BiH, kako bi se osigurali dokazi potrebni za predmete koji su procesuirani i taj je proces okončan - poručili su iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Također, istakli su kako Tužilaštvo nema ovlasti u pogledu imovinsko-pravnih odnosa povezanih sa objektima i lokacijama na kojima su počinjeni ratni zločini, kako na području Srebrenice i okoline, tako i u drugim krajevima Bosne i Hercegovine, te da davanje određenom objektu ili prostoru statusa spomen-obilježja ili slični vidovi zaštite, nisu u nadležnosti Tužilaštva, već "institucija civilne vlasti u našoj zemlji".

VEZANI TEKST - Općina Bratunac izdvojila više od 191.000 KM za uklanjanje tragova zločina u zadruzi Kravica

Očigledno, i u ovom slučaju, kao i u brojnim drugim slučajevima, Sud i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine daju šture birokratske odgovore. Prebacivanje odgovornosti, nadležnosti, odobrenja, itd. samo su floskule kojima ove državne institucije pokušavaju zakloniti vlastitu odgovornost i dužnost da štite žrtve. To je njihov dug, piše agencija Mina.

- Više puta smo svjedočili da su među "civilnim vlastima" nerijetko i oni koji negiraju genocid i počinjene zločine, ili su čak učestvovali u njima. U koje se vlasti ubrajaju Sud i Tužilaštvo? U vojne vlasti, ili neke druge? Islamska zajednica od države i njenih institucija, u koje se ubrajaju i Sud i Tužilaštvo, očekuje da pokažu odgovornost i provode zakon, da doprinesu zaštiti lokaliteta sjećanja u Kravici, ali i na drugim stratištima žrtava genocida - Nove Kasabe, Orahovca, Petkovaca, Brane, Kozluka, Pilice i Branjeva, da ta mjesta budu i ostanu obilježena kao mjesta stradanja. To je njihov dug prema žrtavama genocida i drugih zločina - izjavio je reisul-ulema Kavazović za agenciju Mina.