open-navfaktor-logo
search
Tradicionalni zanat
Kazandžije podijeljeni: Neki prozivaju Karić zbog malog broja turista, drugi misle da je kriva viša sila
Baščaršijom već vijekovima odzvanja kuckanje kazandžijskog čekića. Nažalost, iz godine u godinu ovih zanatlija je sve manje, a ono što ih je ostalo, nisu previše zadovoljni brigom nadležnih i zaradom.
04.01.2022. u 20:17
get url
text

- Što se tiče same ulice u kojoj su kazandžije, ona je zapuštena i izumire, iako je pod zaštitom države. Nažalost, društvo ne brine o nama. U Njemačkoj, Austriji i Francuskoj stari zanati se čuvaju kao oči u glavi i finansiraju da se održe, da bi iduća pokoljena nešto imala. Na ovaj način za pet godina nećete imati nijednog zanatlije. Sada nemate nijednog sarača, kujundžije, kazaza... Prošli su i novogodišnji praznici, a turista je bilo solidno. Pazari nisu bili veliki – kaže za Faktor Ismet Husejinović.

Kazandžije su podijeljenog mišljenja kada je u pitanju broj turista koji su boravili u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Neki od njih, koji nisu htjeli da se predstave, smatraju da je velika greška gradonačelnice što nije bilo javnog dočeka i da je to utjecalo na broj turista za novogodišnje praznike.

- Bruka i sramota. Grad nije nikada bio lošije ukrašen. Nisu u stanju svoju kuću voditi, a kamoli da vode grad i kanton – govori našoj ekipi jedan od kazandžija.

Da su pojedine zanatlije ljute na gradonačelnicu potvrdio nam je i kazandžija Muhamed Husejinović.

- Turista je bilo dosta. Jahorina, Bjelašnica, sve je bilo puno. Čitava čaršija je živnula, još bi bilo bolje da se održao koncert. Međutim, pojedine zanatlije ljute se na gradonačelnicu. Ja im kažem da to nije do nje i da je viša sila. Jeste da bi bilo dosta turista. Šetaju, gledaju, razgledaju, nije velika prodaja. Najviše se prodaju magneti i sitne stvari - kaže Muhamed Husejinović.

{$galerijaFotografija}

Zanatlije, Baščaršija, Kazandžiluk, 04.01.2022.
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.