open-navfaktor-logo
search
Vojni analitičar
Kazazović o Oružanim snagama BiH: To je armija sa ograničenim budžetom, ali je potrebna
Vojni analitičar Neven Kazazović komentirao je za Faktor trenutno stanje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH), ali i snage vojske susjeda Srbije i Hrvatske koje, za razliku od BiH, ulažu u naorušavanje i modernizaciju svog sistema.
22.03.2022. u 21:48
get url
text

- Što se tiče Srbije, ona se jeste naoružala. Navodno zbog nekog eventualnog napada, iako ja ne vidim ko bi to mogao napasti Srbiju. To je iluzija. Drugo, to znači da se ona sprema za nešto – kazao je Kazazović dodajući da možemo samo nagađati za šta.

Naš sagovornik navodi da ni Srbija, ni Hrvatska nisu "nešto posebno" naoružane.

- Hrvatska nabavlja neka oklopna vozila, navodno i avione "rafale" koji će doći  tek za određeno vrijeme. Ona ima zastarjele MiG-ove, tako da, ne vidim da je Hrvatska nešto naoružana da bi mogla bilo šta, a pogotovo ugroziti svoje susjede – rekao je on.

Kazazović ističe da vojska Bosne i Hercegovine ima jednu osobenost, osim borbenog, odnosno efektivnog sastava.

- Ona ima i tri puka, a ta tri puka su pukovi koji njeguju tradiciju svojih naroda, dakle, srpskog, bošnjačkog i hrvatskog. Također je pod NATO nadzorom, odnosno, obukom. Ona je relativno dobro pripremljena za neko moderno ratovanje. No, tog modernog ratovanja neće biti – istakao je on, te dodao:

- Neki dan sam pročitao jedno pitanje na tezu "šta će biti ako recimo ovaj srpski puk sav pređe u Banju Luku i napusti armiju". Mislim da ta mogućnost nije baš tako izgledna kao što se kaže.

Vojni analtičar ističe da OSBiH nisu armija koja može da ugrozi bilo koga.

-  To je armija sa ograničenim budžetom i koja je više za neke lokalne upotrebe, prilikom elementarnih nesreća i slično. Nikome ne prijeti opasnost što se tiče vojske BiH. To nije vojska koja bi mogla, ako bi kojim slučajem došlo do napada, adekvatno odgovoriti – pojašnjava Kazazović.

Na pitanje zašto se u OSBiH ne ulaže kao što to rade susjedne zemlje, Kazazović odgovara kako "kod nas ne ide ništa kako treba i da svako nešto blokira" i dodaje:

- To je jednostavno vojska koja je limitirana već ugovorom. Znači ne može biti mnogo veća, može biti samo manja. Čak su neki predlagali i da se ona potpuno ukine, da je nema, što je vrlo smiješno. Ta vojska je potrebna, ako ništa radi nekih nesreća, elementarnih nepogoda, požara.

Za razliku od susjeda, OSBiH nemaju operativnu avijaciju i naše nebo niko ne ne čuva.

- BiH u ovakvoj situaciji ne može izdvojiti milijarde dolara da bi kupila avione, a osim toga, to nije ni isplativo. Isplativije je ovo što se događa sa Slovenijom i nekim drugim državama koje plaćaju najam da njihovo nebo čuva neka druga država – zaključio je Kazazović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.