open-navfaktor-logo
search
Godišnjica smrti
Kćerka Mustafe Hajrulahovića Talijana: Tužna sam što nije ovdje da zagrli moju djecu, da im priča kakva je ljudina bio
Dvadeset i druga je godina od kako Sabina Hajrulahović Hrenovica ne može zagrliti svoga oca Mustafu Hajrulahovića Talijana koji je preminuo u 41. godini.
08.03.2020. u 12:26
get url
text

Kaže da je on bio temperamentan i specifičan čovjek, nesvakidašnji muškarac.

- Nekad jako strog, ali uvijek pravičan. Nije bio klasični tata, i nije bio samo moj tata, bio je tata sve ove djece koja su ostala ovdje za vrijeme rata. Sjećanja na njega su vrlo vidna i opipljiva. Mnogo me čini tužnom što nije tu da zagrli moju djecu i da im priča priče o sebi, kolika je bio legenda, koliki je, prije svega, čovjek i kakva je ljudina bio i da bude sa nama – kaže njegova kćerka Sabina za Faktor.

{$galerijaFotografija}

Kaže da su ga svi poštovali, zbog njegovog znanja, dostojanstva, karizme i ljepote.

- Svako bi našao ponešto u tom izuzetnom čovjeku. To me čini neopisivo ponosnom. Svjesna sam njegove bitnosti za našu državu. Naravno, moj brat i ja smo bili zakinuti kao djeca, mama kao supruga, ali to je bila žrtva koju smo morali platiti za više ciljeve. Moj tata će uvijek biti u našim srcima, i dok smo živi sebično ćemo čuvati uspomenu na našeg oca, metaforu za ponos, pravog patriotu i bosanskog čovjeka, prije svega – ističe Sabina.

I njegova majka Lutvija došla je danas na kišom oprani mezar svog Mustafe da položi cvijeće i da mu prouči Fatihu.

Svi su ga poštovali, zbog njegovog znanja, dostojanstva, karizme i ljepote

Ponosna jer je njen sin dao nemjerljiv doprinos odbrani domovine i jer ga njegovi saborci i građani BiH nisu zaboravili.

Danas je na njegovom mezaru položeno cvijeće, proučene su Fatihe, te na drugi prigodan način odata mu je počast.

Obilježavanju godišnjice njegove smrti prisustvao je i ministar za boračka pitanja FBiH Salko Bukvarević koji je podsjetio na značaj čovjeka kakav je bio Talijan.

- Želim da to danas poručim i majci i porodici, nećemo dozvoliti nikada i nikome da istina o časnoj odbarni naše domovine, naših heroja i svih saboraca bude iskrivljena. Učinit ćemo sve da trajno ostane zapisano sve što su činjenice i što je nazvano čudom bosanskog otpora. Rahmetli Talijan je bio dio tog čuda. Kad mnogi nisu ni slutili, predosjetio je da se našem narodu priprema zlo i odmah se priključio odbrani domovine i njenih naroda – kazao je Bukvarević.

Istakao je da je imao čast da ga upozna prije agresije na BiH, a zatim i da se sretnu nešto kasnije.

- Njegov vedri lik, osmijeh, smirenost, to su osobine koje je nosio uvijek sa sobom. Rahmetli Talijan je istinski simbol odbrane ovog grada ali i države Bosne i Hercegovine i to moramo stalno ponavljati – zaključio je ministar Bukvarević.

20200308121525_IMG_2104.JPG
1 od 21
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.