open-navfaktor-logo
search
Povećava preciznost
KCUS: Klinika za neurohirurgiju dobila najsavremeniji operativni mikroskop, već urađene dvije operacije
Klinici za neurohirurgiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) nabavljen je najsavremeniji operativni mikroskop "Kinevo 900", eminentnog svjetskog proizvođača ZEISS, zahvaljujući čemu je znatno povećana kvaliteta operativnog programa, saopćeno je iz ove zdravstvene ustanove. 
06.12.2021. u 13:32
get url
text
KCUS, opraciona sala

Šef Klinike za neurohirurgiju KCUS-a, prof. dr. Haso Sefo ističe da je aparat od posebne važnosti za operacije tumora mozga, jer davanjem specijalnih kontrasta i korištenjem softvera ovaj mikroskop daje sliku tumora u tri dimenzije, sa jasnim granicama.

- Kinevo mikroskop povećava preciznost pri cerebrovaskularnim operacijama jer daje mogućnost kontrole protoka krvi kroz magistralne krvne sudove mozga. U narednom periodu ćemo omogućiti video praćenje operacija, a zahvaljući dodatnim integriranim monitorima, tok operacije mogu pratiti prisutni u operacionoj sali što omogućava bolju saradnju hirurga i anesteziologa.Nabavkom najsavremenijeg mikroskopa  Klinika za neurohirurgiju napravila je još jedan iskorak u smislu tehničke opremljenosti. Odmah nakon inastalacije i verifikacije operativnog mikroskopa posljednje generacije Kinevo 900 od strane stručnih servisnog tima Karl Zeiss , na Klinici za neurohirurgiju su urađene dvije kompleksne cijelodnevne mikrohirurške operacije – ističe prof. dr. Sefo.

Operativne timove predvodili su doc. dr Ibrahim Omerhodžić i mr. sci. prim. dr Eldin Burazerović.

Prema riječima članova operativnih timova, ovakve operacije spadaju u red najzahtjevnijih medicinskih intervencija uopće. Novi mikroskop je bio od velike koristi, a operacija je snimana cijelim tokom, integriranom mikroskopskom kamerom. Urađene su resekcije tentorijalnog i pterionalnog meningeoma. Oba pacijenta su dobro i  tumori su uklonjeni u cijelosti.

- Neurohirurgija kao mikrohirurška disciplina, u potpunosti je ovisna od standardne i rutinske upotrebe operativnog mikroskopa, a korištenje novog mikroskopa iluminacija i vizuelizacija osjetljivih neuralnih i vaskularnih struktura mnogo bolje je  prikazana. Upotrebom ovoga mikroskopa, što je odavno već standard svih velikih neurohirurških institucija u svijetu,  povećava  se efikasnost i olakšava rad neurohirurga. Zahvaljujući  tehničkim performansama, te softverima koje posjeduje mikroskop Kinevo 900  olakšava se resekcije intrinsičkih tumora mozga i praćenje ekstenzije resekcije korištenjem specijalnih boja, pod nazivom natrijum fluorescin koja obojava tumorsko tkivo i pravi razliku od zdravog tkiva mozga – pojašnjavaju članovi operativnih tima Klinike za neurohirurgiju KCUS.

Mikroskop Kinevo 900 daje mogućnost provjere potentnosti krvnih sudova, te  uz  već postojeći sistem za neuronavigaciju  omogućava sigurniju i kompletniju resekciju zahtjevnih intrakranijalnih tumora.

Generalna direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović ističe da i usprkos problemima koje je sa sobom donijela pandemija virusa Covid-19, u KCUS se kontinuirano radi na tehničkom i kadrovskom usavršavanju.

- Nabavka opreme vrši se strateški, uvažavajući iskazane potrebe klinika, pri tome strogo vodeći računa o medicinskim standardima. Najsavremenija oprema koju smo nabavili u proteklih pet godina uz kvalitetnu edukaciju i stručno usavršavanje kadra znatno su unaprijedili kvalitet zdravstvenih usluga bolesnicima, u svim oblastima našeg rada. Uvođenjem video praćenja najsloženijih  operacija na Klinici za neurohirurgiju omogućićemo specijalizantima i studentima kvalitetniju edukaciju.

I usprkos činjenici da se već više od dvije godine borimo s pandemijom, zbog čega smo u potpunosti reorganizirali rad svih klinika i službi, istrajni smo da ne zaostajemo za tehnološkim i kadrovskim napretkom u odnosu na velike bolničke centre. Raduje me informacija koju sam dobila od kolega neurohirurga o uspješno urađenim izrazito teškim operacijama kod dva pacijenta. Oba slučaja su bili veoma zahtjevni, a zahvaljujući nabavci novog mikroskopa pacijentima su usluge pružene u KCUS, bez potrebe za izmještanje izvan BiH. Cilj svih naših aktivnosti jeste omogućiti što bolje uslove rada našim ljekarima, medicinskom i nemedicinskom osoblju, kako bismo građanima pružili najkvalitetnije zdravstvene usluge. Predanim i odgovornim radom, uz stratešku nabavku medicinske opreme, osluškujući potrebe pacijenata i prateći zbivanja na svjetskom zdravstvenom planu, doprinosimo jačanju kompletnog zdravstvenog sistema u BiH – kazala je prof. dr. Izetbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.