Svih 26 učenika i 12 nastavnika iz OŠ "Branko Ćopić" u Banjoj Luci, koji su bili u kontaktu sa učenikom zaraženim virusom korona, negativni su na ovaj virus.  Potvrdio je to ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić. 

Posljednja pacijentica koja je testirana u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) također je negativna na koronavirus. U KCUS-u je do sada testirano više osoba i svi su bili negativni. Na području Hercegovine također je testirano nekoliko osoba i testovi su bili negativni. 

- Klinički centar Univerziteta u Sarajevu trenutno raspolaže sa 500 testova na koronavirus, a sljedeće sedmice bismo trebali dobiti još 1.000 od Svjetske zdravstvene organizacije - rekla je za Faktor prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a. 

Izetbegović je kazala i to da je KCUS u potpunosti organiziran i spreman da uradi svoj dio posla. Na nivou KCUS-a je formiran krizni štab prije skoro mjesec. Direktorica KCUS-a je i na konferenciji za medije prije nekoliko dana napomenula da bi "sve zdravstvene ustanove trebale ravnopravno biti uključene u rješavanje ovog problema".  

VEZANI TEKST - KCUS potvrdio: Testirani su kineski turisti na koronavirus, nema mjesta panici

Podsjetimo, KCUS je pripremio prostor na Klinici Podhrastovi za pacijente zaražene koronavirusom, jer je to jedini objekat koji ima prostorije sa negativnim pritiskom. Prostor na Podhrastovima je u potpunosti opremljen za prihvat pacijenata sa koronavirusom i tamo je na raspolaganju 20 kreveta. 

- Ako broj pacijenata koji su pozitivni na koronavirus budu imali dramatičnu sliku koja zahtijeva intenzivnu njegu na respiratorima, u tom slučaju zahtijevat ćemo da se sve zdravstvene ustanove u Kantonu Sarajevo uključe. To će biti neophodno, jer u protivnom KCUS neće moći obavljati svoju osnovnu funkciju, a to je sekundarna B i tercijarna zdravstvena zaštita - podsjetila je Izetbegović na posljednjoj konferenciji za medije. 

Direktorica KCUS-a bi trebala sutra održati sastanak i sa kantonalnim vlastima u Sarajevu, a u vezi sa pitanjem koronavirusa.