open-navfaktor-logo
search
Zdravstvo
KCUS: Uspješno obavljena kadaverična transplantacija bubrega
Tim operatera i ostalog osoblja KCUS-a uvijek može uraditi uspješnu transplantaciju bubrega, kazala je prof. dr. Izetbegović
21.01.2020. u 15:16
get url
text

Na  Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu uspješno je obavljena kadaverična transplantacija bubrega. Nakon obavijesti Ministarstva zdravstva FBiH, koordinatori za transplantacije dr. Admir Mehičević i dr. Aida Smajić  sazvali su timove za kadaveričnu transplantaciju bubrega.

Transplantaciju je obavio hirurški tim:  dr. Mirsad Selimović, dr. Nedžad Rustempašić, dr. Osman Hadžiosmanović uz anesteziološki tim dr. Aida Tahmiščija, dr. Ines Abdagić i uz asistenciju instrumentara i anestetičara. Pripremu pacijenta i postoperativno praćenje  je vodio nefrološki tim na čelu sa prof. dr. Damirom Rebićem i radiolologom dr. Odey Ali Abud. 

Prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS, istakla je da je vrlo zadovoljna uspješno izvedenom operacijom.

-Tim operatera i ostalog osoblja KCUS-a uvijek može uraditi uspješnu transplantaciju bubrega. KCUS ima sve što je potrebno ali je nabavka organa problematična. Bilo bi dobro da smo dio Eurotransplant programa jer bi mnogo veći broj bolesnika imao mogućnost transplantacije bubrega. Nedavno smo imali mogućnost da uradimo još jednog pacijenta sa liste čekanja ali se ispostavilo da je, od strane ranije šefice hemodijalize, imao pogrešno upisanu krvnu grupu u karton. Srećom mi sve ponovo provjerimo pa nismo izložili pacijenta riziku. Naravno, pacijenti kojima je potreban bubreg obično imaju neke sistemske i hronične bolesti zbog kojih je upitno prihvatanje novoga organa.

Radimo na razvoju transplantacionog programa kojim jesam nezadovoljna. Prije izvjesnog vremena izvršila sam izmjenu u smislu sastava operativnog tima i vođe ekipe i evo, rezultat je odličan. Pacijent će biti pod stalnim nadzorom i nadamo se sretnom ishodu - rekla je prof. dr. Izetbegović, saopćio je Press KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.