open-navfaktor-logo
search
Istinski heroj
Klanjana dženaza Samiru Sijamhodžiću Kondoru: "Bio je 14 puta ranjen i za njegovu pušku srpski vojnik je dobio orden"
Sudbina se cijeli život igrala sa istaknutim borcem i herojom Samirom Sijamhodžićem Kondorom, koji je u petak, 10. aprila, u 49. godini života preminuo u Brčkom.
15.04.2020. u 15:25
get url
text

Postupajući po prijavi građana, Policija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine izlaskom na teren potvrdila je da je u rijeci Savi pronađeno beživotno tijelo muškarca. Na veliku žalost i tugu pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, posebno pripadnika 108/215. Viteške motorizovane brigade Brčko, potvrđeno je da je umrli Samir Sijamhodžić, koji je u uniformi ove brigade, braneći našu zemlju od agresora, ranjen čak 14 puta.

Nažalost, u trenutku objavljivanja ovog teksta još nije bio poznat uzrok smrti istinskog heroja Brčkog.

- Povodom pronalaska beživotnog tijela Sijamhodžić Samira u rijeci Savi u Brčkom, Tužilaštvo Brčko distrikta BiH je naredilo provođenje obdukcije radi utvrđivanja uzroka smrti. Postupajući po ovoj naredbi, određeni obducent je proveo obdukciju. Tužilaštvu još  nije dostavljen nalaz obducenta, tako da nismo u mogućnosti dati podatke koje tražite, jer iste još ne posjedujemo - glasilo je pojašnjenje glavnog tužioca Zekerijaha Mujkanovića za Faktor.

Kroz nekoliko decenija Kondoru sreća nije bila naklonjena, čemu svjedoči njegov trnovit životni put. Kada je 1992. godine počela agresija na Bosnu i Hercegovinu, Sijamhodžić se zadesio u Sloveniji. Nijednog trenutka se nije razmišljao, spakovao je stvari i krenuo put domovine. Ipak, sudbina je htjela da mu dolazak u rodni Bužim bude onemogućen, te je zadužio pušku u Brčkom.

- Kondor je bio i ostao legenda Brčkog. Za njegovu pušku koja je ostala na ratištu pošto je bio teško ranjen, jedan srpski borac dobio je orden. Imao sam čast da budem njegov saborac. Zajedno smo bili i ranjeni i oporavljali smo se u bolnici u Maoči kod Brčkog 1995. godine. Kondor, iako je bio pun fiksatora, nikada nije kukao niti jaukao kada su ga previjali. Lijepo bi bilo da neko o Kondoru i njegovoj hrabrosti snimi dokumentarni film. To je najmanje što bi se moglo uraditi, jer mnogi su ga izdali i napustili kada su mu bili potrebni - kaže nam jedan saborac Samira Sijamhodžića uz uvjet da ostane anoniman.

Samir Sijamhodžić (stoji u sredini) sa komandatom Senadom Halkićem i saborcima 

Sa posebnom tugom i žaljenjem, ali i gorčinom o Kondoru je govorio Senad Halkić Pjevač, koji mu je jedno vrijeme bio komandant u izviđačko-diverzantskom vodu u 108. brigadi HVO-a.

- Mogu reći da bi svi ljiljani zavidjeli Kondoru na hrabrosti. Bio je osoba jakog karaktera, jakog autoriteta i rođeni borac velikog srca. Tog čovjeka ne može niko tako lako opisati. O njegovoj hrabrosti i podvizima zna cijela Brčanska teritorija, ali i u Čeliću, Gradačcu. Ponosan sam što sam mu bio komandir oko 2 i po godine. Šta se desilo i kako je umro, to samo dragi Allah zna i niko drugi. To je vrlo osjetljiva tema. To je čovjek koji je od sebe dao sve za ovaj grad i državu, a nije dobio ništa. Svi ga znaju kao gaziju i heroja, i tako ćemo ga pamtiti. Bio je sedam puta ranjavan dok je bio u jedinici kojom sam komandovao – kaže Halkić za Faktor.

Život je posvetio Armiji RBiH, a spletom okolnosti dženaza umrlom Samiru Sijamhodžiću Kondoru je klanjana danas u 13.30 sati na mezarju Lubarda-Brda, kada se svake godine i obilježava Dan Armije RBiH.

{$galerijaFotografija}

Samir Sijamhodžić dženaza, 15.04.2020
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.