- Klub zastupnika SDA u Zastupničkom domu PFBiH traži od predsjedavajućeg Zastupničkog doma Mirsada Zaimovića, da dopuni dnevni red 35. redovne sjednice koja je zakazana za 26. i 27. juli , sa tačkom kako je navedeno u zahtjevu, te da se uputi poziv prema visokom predstavniku u BiH, Christianu Schmidtu, sa zahtjevom da obrazloži informacije koje su se pojavile u javnosti posljednjih dana, a koje se tiču izmjena Ustava FBiH i nametanja izmjena Izbornog zakona BiH. To je neophodno prije svega kako bi se zastupnici u Zastupničkom domu Parlametna FBiH, ali i šira javnost, upoznali sa aktivnostima koje je najavio OHR u BiH.

Mnoga su pitanja koja zbunjuju javnost, ali i same zastupnike, kao što je najava amandmana na Ustav Federacije BiH vezano za uvođenje cenzusa od tri posto prilikom izbora delegata u Domu naroda Federacije BiH.

Klub zastupnika SDA traži poštivanje Briselskog sporazuma, kako bi se to riješilo dijalogom u institucijama BiH, i to poslije održavanja Općih izbora u Bosni i Hercegovini, koji su zakazani za 2. oktobar.

U skladu sa članom 149. Poslovnika Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, Klub zastupnika SDA će do 35. redovne sjednice u parlamentarnu proceduru uputiti deklaraciju koja će izražavati stav Zastupničkog doma Parlamenta FBiH o bitnim pitanjima od interesa za Federaciju BiH - navodi se u zahtjevu Kluba SDA.