Klub zastupnika SDA je protiv ponovnog smještanja migranata u kamp Bira ili bilo koji drugi lokalitet koji se nalazi u urbanom dijelu grada Bihaća i njihova namjera na sjednici je, kako ističu, bila da podrže prijedloge Vlade Kantona, čija je ustavna nadležnost upravo zaštita sigurnosti građana i njihove imovine.

- Iznenadili smo se situacijom u kojoj je Vlada odgovornost u potpunosti prebacila na Skupštinu insistirajući da zakonodavni organ donese zaključke na osnovu kojih će djelovanje nastaviti Operativna grupa. Upozorili smo da usvajanje zaključaka o odbijanju postupanja po instrukciji Ministarstva sigurnosti bez jasne alternativne i sigurnosne procjene može dovesti do teških posljedica po sigurnosnu situaciju na području našeg kantona - naveli su.

Dodaju da alternativu, sigurnosnu procjenu i garanciju sigurnosti nije mogla dati Skupština, nego MUP i Vlada.

- Situacija u kojoj je zatvoreno šatorsko naselje Lipa, a institucije USK odbijaju smještaj migranata u kamp Bira bez odgovora na pitanje gdje će se smjestiti 1.300 migranata obesmišljava jučerašnju sjednicu i građane ostavlja u neizvjesnosti i strahu. Pozivamo Vladu USK da u najkraćem roku, s ciljem zaštite sigurnosti građana, policijskih službenika, migranata, očuvanja ugleda institucija Unsko-sanskog kantona u domaćim i međunarodnim krugovima preuzme odgovornost i ponudi konkretno rješenje. Migranti nisu u Grčkoj, nego na ulazu u Bihać - zaključuju u saopćenju.