open-navfaktor-logo
search
Pokrenuti krivičnu prijavu
Klub SDBiH u GV Tuzle: Milovanović i Šušljik trebaju odgovarati zbog gnusnih navoda o masakru na Kapiji
Članovi Republičke stranke Srpske Anatolij Milovanović i Branislav Šušljik u Bijeljini su održali press konferenciju na kojoj su negirali zločin na tuzlanskoj Kapiji i optužili "muslimanske snage" da su izvršile teroristički akt protiv vlastitog naroda, saopćio je Klub Socijaldemokrata BiH u Gradskom vijeću Tuzle.
24.05.2022. u 11:04
get url
text

- Od 28. jula 2021. godine dopunom Krivičnog zakona BiH, svi oni koji javno odobre, poreknu, grubo umanje ili pokušaju opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin biće kažnjeni zatvorom u trajanju od tri mjeseca do pet godina - podsjetili su iz SDBiH.

Dodaju da je Klub SDBiH u GV Tuzla podnio je zahtjev za uvrštavanje ove tačke u dnevni red naredne sjednice Gradskog vijeća Tuzla koja će za ishod imati pokretanje krivične prijave protiv Anatolija Milovanovića i Branislava Šušljika zbog gnusnih i neistinitih navoda u vezi masakra na Tuzlanskoj kapiji, zločina nad tuzlanskom mladošću.

- Trebamo napomenuti da je Novak Đukić kao komandant Taktičke grupe "Ozren" Vojske Republike Srpske (VRS), 25. maja 1995. godine naredio artiljerijsko granatiranje Tuzle. Tada je u centru grada ubijena 71 osoba, a više od 150 njih je ranjeno. Prosjek godina ubijenih na Tuzlanskoj kapiji je 24. Osuđen je na 20 godina zatvora. Odlaskom u Beograd na liječenje, Đukić je nedostupan bh. institucijama i nalazi se na Interpolovoj potjernici - dodaje se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.