Oni dodaju da Konaković pokušava pobjeći od kantonalnih nadležnosti te odgovor na činjenice o svojoj nesposobnosti i izbjegavanju odgovornosti, umjesto Klubu zastupnika SDA u Skupštini KS, gdje je i on zastupnik, prebacuje na viši nivo i na nivo političkih stranaka.

Podsjećamo, Konaković je na Facebooku, između ostalog, danas napisao: "Imam prijedlog za vas SDA - Stranka demokratske akcije BiH. Da ja preuzmem odgovornost i da bude po vašem. Dajte nam Vladu FBiH, sklonite ovu bruku od premijera, prihvatam da je vodimo".

- Kada je Vlada FBiH u pitanju, prava istina je da njegov NiP u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH ima samo dva od 98 zastupnika, oba iz Kantona Sarajevo, od kojih je jedan opskurni Mirsad Pindžo kojem je NiP peta stranka. Na netom održanim lokalnim izborima NiP je osvojio svega dva načelnička mjesta u BiH, i to uz pomoć "četvorke", a ne sam, iako je Konaković mjesecima pompezno najavljivao da "dolazi po opštine". Stoga, nije realno da tako nešto očekuje - kažu u Klubu zastupnika SDA.

Vlada FBiH i poslovi iz njene nadležnosti, dodaju, suviše su kompleksni da bi ih nastavnik tjelesnog vaspitanja, koji se pritom nije realizirao ni u vlastitoj struci i koju je nažalost zaprljao, mogao obavljati.

- Napominjemo javnost da, nakon svih godina Konakovićevog lagodnog života od budžetskog novca, iza njega ne postoji nijedan završen projekat, kao što ne postoji ni KK Bosna, ne postoje njegove firme, ni biznisi, koje je pokušavao voditi, a nakon njegovog preuzimanja opozicije i tzv. "šestorke" ne postoji ni ljevica u Sarajevu - zaključeno je u saopćenju.