open-navfaktor-logo
search
Opstrukcije
Ko blokira novu Vladu FBiH: Problem star 15 godina se nametnuo kao prepreka formiranju vlasti
Iako su uklonjene sve formalne prepreke za izbor nove federalne izvršne vlasti, taj je proces "zakočen"
13.09.2019. u 14:15
get url
text

Iako je nova parlamentarna većina u FBiH i formalno ozvaničena još prije nekoliko mjeseci izborom rukovodstava oba doma Parlamenta FBiH, kojima još nedostaju predstavnici srpskog naroda, nema nagovještaja kada bi mogao biti formiran novi saziv Vlade FBiH.

Iako su uklonjene sve formalne prepreke za izbor nove federalne izvršne vlasti, taj je proces "zakočen" u mostarskoj ulici Kneza Domagoja, odnosno u centrali HDZ-a BiH.

- Pozivamo HDZ da predloži kandidata za poziciju predsjednika FBiH kako bi se konačno pokrenule procedure imenovanja novog saziva Vlade FBiH – glasio je posljednji u nizu poziva SDA, upućen sa sjednice Glavnog odbora te stranke.

Odgovor, međutim, još nije stigao. Kandidate za predsjednika i potpredsjednike FBiH predlažu delegati iz svakog kluba konstitutivnih naroda u Domu naroda FBiH. HDZBiH ima dominantnu većinu u Klubu delegata iz reda hrvatskog naroda te će ta stranka, izvjesno je, dobiti i mjesto predsjednika FBiH, čiji izbor ne bi trebao biti upitan, uzimajući u obzir postojanje većine koja bi podržala tu mogućnost.

Prema Ustavu FBiH, predsjednik FBiH uz saglasnost potpredsjednika imenuje Vladu FBiH nakon konsultacija sa premijerom ili kandidatom za tu funkciju. Imenovanje zahtijeva potvrdu većinom glasova zastupnika u Zastupničkom domu, a svako upražnjeno mjesto u Vladi FBiH popunjava se istim postupkom.

Čak je i kadrovska križaljka djelimično riješena. Već ranije je nagoviješteno da će SDA na poziciji premijera zadržati Fadila Novalića te da će HDZ-ova Jelka Milićević nastaviti obnašati dužnost federalne ministrice finansija. Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je nakon sastanka sa čelnikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, koji je održan krajem jula ove godine, najavio da će Novalić i Milićević biti zaduženi da naprave strategiju rada za mandat novog saziva Vlade FBiH.

Da je potrebno "hitno formirati novu Vladu FBiH", smatraju i u Demokratskoj fronti, stranci koja bi, uz SDA, SBB i HDZ, trebala činiti okosnicu federalne vlasti u predstojećem mandatu.

- Aluminij je prva žrtva HDZ-ove blokade federalnih institucija – saopćeno je iz te stranke povodom propasti ove kompanije, koju u HDZ-u žele riješiti intervencijom Vlade FBiH.

Uprkos potrebi što skorijeg formiranja federalne izvršne vlasti, konkretni koraci s ciljem realizacije tog procesa izostaju.

- Nije bilo signalizacije ni konkretizacije bilo kakvih dogovora u vezi s federalnim nivoom, osim nekih političkih razgovora koji se vode nakon potpisivanja koalicije sa SDA, ali su to konsultativni sastanci – kazala je za Faktor Alma Kratina, šefica Kluba zastupnika Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

U HDZ-u, s druge strane, nisu raspoloženi za razgovor na ovu temu. Predsjednik te stranke Dragan Čović još ranije je poručio da je usvajanje izmjena Izbornog zakona BiH, ali u onom segmentu za koji je HDZ zainteresiran i na način na koji to HDZ-u odgovara, preduvjet za formiranje Vlade FBiH. Za Demokratsku frontu je takvo uvjetovanje, tvrdi Kratina, neprihvatljivo.

- A i izmjene Izbornog zakona, onakve kakve HDZ naglašava, apsolutno su neprihvatljive s obzirom na to da su one degradirajuće po demokratske procese u BiH – dodaje Kratina.

Ranije pokušaje izmjena Izbornog zakona ili Ustava BiH uglavnom je blokirao upravo HDZBiH, a potreba za reformskim zahvatima na Ustavu i izbornom zakonodavstvu aktuelna je već gotovo 15 godina. Ono što se nije uspjelo napraviti u tom periodu, HDZ postavlja kao uvjet kojeg je potrebno riješiti prije formiranja novog saziva Vlade FBiH i to isključivo na način na koji to toj stranci odgovara.

- HDZ od nas traži da mi kreiramo izmjene Izbornog zakona onako kako se to njima dopada. Dva puta su to odbili, prvo Ljubić pa Čović, i sada čekaju. Jedino može HDZ predložiti izmjene Izbornog zakona, onakve kakve njemu odgovaraju pa neka ih usvoje, ako su skloni parlamentarci – izjavio je uoči posljednje sjednice Glavnog odbora SDA predsjednik te stranke Bakir Izetbegović.

Zanimljivo je da, uporedo sa opstruiranjem formiranja federalne vlasti, HDZ insistira na formiranju one državne, ističući neosnovano taj nivo kao jedini relevantan za napredak na euroatlantskom putu BiH, a potpuno zanemarujući činjenicu da je zastoj u formiranju novog Vijeća ministara isključiva odgovornost njihovih političkih partnera iz SNSD-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.