open-navfaktor-logo
search
Lokalni izbori
Ko će biti gradonačelnik Mostara: Čović proglasio pobjedu, rezultati mu ne idu u prilog
U nedjelju su u Mostaru održani Lokalni izbori, prvi u tom gradu nakon punih 12 godina, na kojima je pravo glasa imalo nešto više od 100.000 birača.
21.12.2020. u 11:58
get url
text

Njih nešto više od 50 posto je iskoristilo svoje pravo, a na osnovu 65,33 posto obrađenih biračkih mjesta u vodstvu je po ukupnom broju glasova HDZBiH, a slijedi je Koalicija za Mostar, zatim Bh. blok i HRS. Prag je prešla i srpska lista "Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar".

Međutim, 35 vijećnika u budućem sazivu Gradskog vijeća Mostara se ne bira na osnovu ukupnog broja glasova već iz Gradske izborne jedinice i izbornih jedinica gradskog područja. Iz Gradske izborne jedinice se bira 13 vijećnika, sedam će biti birano iz izborne jedinice "Jugozapad", a pet iz "Starog grada". Četiri vijećnika će se birati iz izborne jedinice "Zapad", a po dva iz izbornih jedinica "Sjever", "Jugoistok" i "Jug".

Izmjenama Izbornog zakona je utvrđeno da nijedan od konstitutivnih naroda ne može imati više od 15 vijećnika u Gradskom vijeću, niti manje od četiri, dok jedno mjesto mora biti rezervirano za predstavnike Ostalih.

Uprkos činjenici da još uvijek nisu obrađena sva biračka mjesta, te da nisu prebrojani glasovi pristigli poštom i oni koje su prikupili mobilni Covid-timovi, tri politička bloka su već proglasila svoje pobjede, a nebom iznad Mostara je u noći sa nedjelje na ponedjeljak obasjavao i vatromet.

Prema trenutnim projekcijama, najveći broj vijećnika će imati HDZBiH i Koalicija za Mostar, koju čine SDA, SBB, DF, Stranka za BiH i BPS.

HDZBiH bi, prema trenutnom stanju, mogao imati 13 mandata u Gradskom vijeću, dok bi Koalicija za Mostar trebala imati 12 ili 13 mandata.

Bh. blok, kojeg čine SDP i Naša stranka, mogao bi imati pet ili šest vijećnika u Gradskom vijeću. HRS bi trebao dobiti tri mandata, a srpska lista "Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar" će imati jednog vijećnika.

- Na osnovu svih rezultata, mogu reći da će Mario Kodrić biti gradonačelnik Mostara – poručio je u nedjelju navečer na konferenciji za medije predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Rezultati, ipak, ne idu u prilog ovakvoj Čovićevoj uvjerenosti u Kordićev izbor. Naime, gradonačelnika Mostara biraju vijećnici u Gradskom vijeću i to na način da je potrebna dvotrećinska većina glasova, odnosno 23 vijećnika. Ako nijedan od kandidata ne dobije dovoljan broj glasova u prvom krugu, vrši se drugi krug izbora između dva kandidata koja su dobila najveći broj glasova u prvom krugu. Ako je, uslijed neriješenog ishoda izbora među kandidatima u prvom krugu nemoguće ustanoviti koja su dva kandidata dobila najveći broj glasova, organizirat će se poseban krug za ove kandidate kako bi se izvršio odabir kandidata koji će se kvalificirati za drugi krug.

Ako nijedan od preostala dva kandidata ne dobije dvotrećinsku većinu glasova u drugom krugu, vrši se treći krug izbora. Tek u trećem krugu, jednostavna većina glasova izabranih gradskih vijećnika potrebna je za izbor gradonačelnika od dva preosta kandidata, odnosno dovoljno je 18 vijećnika. Ako preostala dva kandidata dobiju isti broj glasova u trećem krugu, mlađi od ta dva kandidata bit će izabran za gradonačelnika.

U ovom trenutku, političke opcije koje se deklariraju kao probosanske imaju minimalno 18 vijećnika u Gradskom vijeću, što je većina dovoljna za izbor gradonačelnika. Međutim, pojedini zvaničnici iz "Bh. bloka" su najavili da neće podržati kandidate Koalicije za Mostar ili HDZ-a BiH za gradonačelnika, što dodatno komplicira situaciju.

HDZBiH, HRS i Koalicija "Ostajte ovdje – zajedno za naš Mostar" imali bi ukupno 17 vijećnika, što u praksi znači da ne mogu bez podrške Koalicije za Mostar ili Bh. bloka izabrati gradonačelnika.

Evidentno je da će taj izbor biti posljedica teških političkih pregovora. Iz Bh. bloka su ranije optuživali SDA da tradicionalno "biraju" HDZBiH za svoje koalicione partnere. Međutim, u konkretnoj situaciji, u kojoj je otvorena mogućnost da se HDZBiH "detronizira" u Mostaru koaliranjem Bh. bloka i Koalicije za Mostar, iz SDP-a i Naše stranke odbacuju tu mogućnost.

Takvim pristupom Bh. blok definitivno pogoduje HDZ-u BiH, s obzirom da ta stranka već ima svog gradonačelnika Ljubu Bešlića. Istovremeno si Bh. blok na taj način "diže cijenu", te nije isključena mogućnost da će od partnera za pregovaračkim stolom tražiti da taj blok, uprkos činjenici da je osvojio mnogo manje mandata u odnosu na dva vodeća bloka, predloži svog kandidata za gradonačelnika.

Sasvim je izvjesno da će budući politički procesi u Mostaru biti veoma kompleksni, te da neće biti uvjetovani samo izbrojanim glasovima već i mnogo složenijim političkim pregovorima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.