open-navfaktor-logo
search
Čeka se odluka
Ko će preuzeti novo ministarstvo za obrazovanje u Kantonu Sarajevo: Kandidatkinje četiri žene
Nakon što se na narednoj hitnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo transformira i podijeli na dvoje, nova većina će na te pozicije imenovati nove ministre.
15.12.2020. u 12:21
get url
text

Kako je već poznato kandidatkinja za mjesto ministrice budućeg Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS je Melika Husić-Mehmedović, kao prijedlog samostalnog zastupnika Damira Marjanovića.

A novog ministra Ministarstva predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja KS imenovat će Narod i pravda.

Kako Faktor nezvanično saznaje za ovu funkciju NiP ima četiri kandidatkinje.

Jedna od njih je Dženisa Buljugić, profesorica Biologije koja je i ranije spominjana kao kandidatkinja za ministricu obrazovanja, u vrijeme kada je ostavku dala ministrica Zineta Bogunić, u prošlom sazivu Vlade KS prije smjene.

VEZANI TEKST - Čeka se imenovanje: Ko su "eksperti" Četvorke za ministarske pozicije

Kandidatkinja za ovo ministarstvo je i Inga Biščević, direktorica Škole za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje u Sarajevu.

Jedna od četiri žene koje bi trebale biti imenovane na ministarsku poziciju je i Aida Ožegović, NiP-ova kandidatkinja za Općinsko vijeće Novi Grad, inače nastavnica razredne nastave u Osnovnoj školi Grbavica 2.

Najviše šansi za mjesto ministrice predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja, kako Faktor nezvanično saznaje, ima Naida Hota-Muminović, direktorica Prve bošnjačke gimnazije u Sarajevu.

Očekuje se zakazivanje hitne sjednice na kojoj će se izmijenizi zakonski akti kako bi se formirala dva nova ministarstva obrazovanja i spojilo Ministarstvo prostornog uređenja i Ministarstvo komunalne privrede, što je preduslov za zakazivanje sjednice na kojoj će se imenovati nova Vlada KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.