open-navfaktor-logo
search
Javne nabavke
Ko će sve biti pozvan na sjednicu Zastupničkog doma FBiH, da li će se tražiti prisustvo Fahrudina Solaka?
Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine će 28. maja održati sjednici na kojoj će se raspravljati o mjerama koje je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine poduzela za vrijeme proglašenja stanja nesreće, ali i provedenim javnim nabavkama.
22.05.2020. u 21:46
get url
text

Mirsad Zaimović, predsjedavajući ovog doma, kazao nam je da će pozivi za prisustvo sjedinci biti upućeni na više adresa.

Podnijet će izvještaje, a onda idu pitanja  

- Mislim da bi ključni akteri zbivanja trebali biti pozvani, međutim, koliko vidim Fahrudin Solak, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite, nije se pojavljivao ni na saslušanjima, sjednicama radnih tijela, ni na Vladi FBiH, i s obzirom na to da se vodi ovaj postupak, nisam siguran, ali vidjet ćemo. Mi ćemo svakako uputiti poziv u Federalnu upravu civilne zaštite - govori nam Zaimović.

Dodaje da će na sjednicu biti pozvana i komandantica Federalnog štaba civilne zaštite Jelka Milićević kao i premijer FBiH Fadil Novalić jer će na sjednici biti izvještaji Vlade FBiH.

- Vlada ima krizni štab na čijem je čelu Milićević. Pretpostavljam da će biti predstavnik Zavoda za javno zdravstvo FBiH, ali i Ministarstva zdravstva FBiH. Oni će podnijeti izvještaje u skladu sa dnevnim redom i nakon što završe uvodna izlaganja, idu diskusije i pitanja na koje će trebati dati odgovor. Tu je i izvještaj Komisije za sigurnost Zastupničkog doma FBiH - rekao nam je Zaimović.

Jasmin Duvnjak, šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH, kazao nam je kako još nema naznaka kada bi Dom naroda FBiH mogao održati sjednicu na kojoj će se govoriti o preduzetim mjerama Vlade FBiH u doba pandemije i javnim nabavkama.

- Očekujem iza Bajrama prvo sjednicu Kolegija, a onda vrlo skoro i sjednicu na kojoj će se govoriti o preduzetim mjerama Vlade FBiH u doba pandemije, ali i javnim nabavkama - rekao nam je Duvnjak.

Ponuda Srebrene maline nije protokolisana

Dodaje kako na sjednici očekuje i izvještaj Odbora Doma naroda FBiH koji je formiran kako bi utvrdio sve činjenice u vezi sa spornom nabavkom 100 respiratora iz Kine preko firme Srebrena malina.

Podsjećamo, Odbor je do sada utvrdio da Federalni štab civilne zaštite nije donio odluku o nabavci respiratora, da ponuda Srebrene maline nije protokolisana kod FUCZ-a, kao ni ostalih osam ponuda koje su postojale. Da je ugovor između FUCZ-a i Srebrene maline sklopljen prije i nego je Srebrena malina dobila dozvolu Agencije za lijekove BiH za uvoz respiratora.

Također, još nije poznato čemu mogu poslužiti uvezeni respiratori, te kada bi moglo biti dopremljeno i ostalih 20 respiratora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.