open-navfaktor-logo
search
Vatreš kaže da on nije
Ko je umiješan u davanje lažnih potvrda o vakcinama: Iz Opće bolnice dvojica privođena, ali i iz Doma zdravlja KS
- Gluho i ćoravo bilo! Nikada u životu u mojih 30 godina radnog staža, niti sam bio, niti ću biti hapšen - kazao je Elvedin Vatreš, medicinski tehničar u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu, nakon što su procurile priče da je i on, u sklopu akcije "Posrednik", privođen u Tužilaštvo Kantona Sarajevo.
07.04.2022. u 11:53
get url
text
get url
text

U akciji "Posrednik", koja je krajem prošlog mjeseca, provedena u Kantonu Sarajevo i Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK), policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), predali su Tužilaštvu KS osam osumnjičenih, a terete se da su za 200-300 eura, posredstvom službene osobe iz JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, osiguravali izdavanje lažnih potvrda o vakcinaciji protiv COVID-19.

Elvedin Vatreš

 - Ja sam neko ko je čisti legalista, pa ću istražnim organima, ako to od mene budu tražili, dati sve podatke koji ih budu zanimali, jer sam prethodnih mjeseci provođenja vakcinacije bio koordinator između Opće bolnice, Zetre i domova zdravlja. Više od 800 uposlenika Opće bolnice vakcinisano je. Sve je striktno protokolisano, urađeno sa kodovima, sa šifrom koja je meni dozvoljena od strane MedIT (kompanija zadužena za održavanje centralnog zdravstvenog informatičkog sistema, kao i za informatičku podršku procesu vakcinacije u KS) - navodi Vatreš.

Dodaje kako su razne spekulacije, pa i ona o njegovom hapšenju, uslijedile zbog trenutne situacije između zdravstvenih sindikata u KS.

- Svu dokumentaciju pripremio sam za naše advokate i vidjet ću još u narednom periodu - da li ću protiv svojih kolega podnijeti i tužbe, jer se radio o narušavanju ugleda - rekao je Vatreš.

Kaže kako je upućen u sve ono što se do sada dešavalo, a vezano je za akciju "Posrednik".

VEZANI TEKST - Osam uhapšenih zbog sumnje da su za 200-300 eura osiguravali izdavanje lažnih potvrda o vakcinaciji

- Čak su i iz naše ustanove (Opća bolnica), koliko ja znam, privedena dva uposlenika. Poznajem obojicu, jedan je od naših kolega, drugi je uposlenik osiguranja. Čuo sam da je neko priveden i iz JU Dom zdravlja KS - naveo je Vatreš.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.