open-navfaktor-logo
search
Poziv inspekciji
Ko je zatrovao rijeku Spreču i napravio pomor ribe
Povećano zagađenje rijeke Spreče nizvodno od Lukavca, primjećeno je i jučer, saopćeno je iz Centra za ekologiju i energiju.
29.12.2020. u 11:25
get url
text
Rijeka Spreča

Kako navodi lokalno stanovništvo, uz rijeku se osjeti miris benzola, a primjećene su i mrtve i ošamućene ribe. Ovakve situacije se nerijetko dešavaju na rijeci Spreči, a jedna takva situacija je bila i prije mjesec.

Centar za ekologiju i energiju je uputio zahtjev za inspekcijski nadzor Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Tuzlanskog Kantona.

- Tražimo od relevatnih institucija i inspekcije da izađu na teren, uzmu uzorke vode i uginule ribe i preduzmu sve raspoložive mjere i postupke u skladu sa Zakonom i ovlaštenjima, te da javnost obavijeste o rezultatima kontrole - poruka je iz Centra za ekologiju i energiju Tuzla.

Poznato je da je zagađenje rijeke Spreče veoma ozbiljan problem, posebno u dijelu nizvodno od Lukavca. Analize kvaliteta vode rijeke Spreče koje je Centar za ekologiju i energiju uradio tokom prošle godine u sklopu Eko BiH projekta koji finansira Evropska unija i kampanje "Voda za sve!", su pokazale prekomjerne koncentracije zagađujućih materija i teških metala u rijeci, a analize Federalnog agropedološkog zavoda su utvrdile postojanje organskih polutanata i teških metala i u okolnom zemljištu uz rijeku Spreču. Sve ovo upućuje na realnu opasnost da ovi teški metali dospiju u hranidbeni lanac i negativno utiču na ljudsko zdravlje.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.