Podrška ambasadora SAD-a Erica Nelsona Vladi Kantona Sarajevo temelji se na subjektivnim ocjenama, protivnim elementarnim činjenicama, saopćio je Kantonalni odbor SDA.

O tome, kako navode, svjedoči jučerašnja izjava ambasadora Nelsona, u kojoj kaže: "U KS se desilo nešto neuobičajeno, građani su odbacili 'sve po starom' i izabrali su vlast koja se bori za zajedničke a ne interne koristi. Glasali su za bolju budućnost gdje korupcija ne vlada."

-Najprije, kada govori o izborima i volji građana, pozivamo ambasadora Nelsona da pročita rezultate izbora, gdje može vidjeti da je SDA dobila najveće povjerenje građana osvojivši  ubjedljivo najviše glasova i to dva puta više od Naše stranke koja predvodi Vladu KS. Njegov pokušaj da ovu Vladu predstavi kao izraz demokratske volje građana predstavlja grubi falsifikat. Ova vlast nije nikakav izbor građana, već rezultat postizbornog inžinjeringa i neprincipijelnih koalicija - saopćeno je iz SDA.

O tome, kako dodaju, vrlo jasno svjedoči činjenica da je aktuelni premijer Edin Forto dobio samo 3.428 glasova, što je čak 10 puta manje od  kandidata SDA Semira Efendića koji je osvojio 30.724 glasova.

-Kada ambasador Nelson govori o navodnoj borbi protiv korupcije aktuelne Vlade, ponovo ga podsjećamo na činjenice koje ga demantuju. Aktuelna Vlada KS je jedina vlada u BiH čiji su sami ministri ukazivali na slučajeve najteže korupcije. Npr. kada je ministrica obrazovanja javno skrenula pažnju na politički pritisak predsjedavajućeg SKS s ciljem pronevjere pola miliona KM preko projekta Osnovna.ba. Podsjećamo i na niz drugih afera (afera 200.000 KM nepostojećem Institutu, nezakonito Konakovićevo trošenje tekuće rezerve u iznosu preko 500.000 KM, nezakoniti poslovi za Nexe, bivšu firmu premijera Forte, imenovanje Zarfe Dupovac osuđene za pronevjeru budžetskog novca sa članicu UO Sarajevo šuma, neustavni zakoni o obrazovanju, svođenje policije pod političku kontrolu, itd.) - naveli su.

Iz SDA, kako navode, podsjećaju i na činjenicu da je ova Vlada KS imenovala kao direktora Toplana lice osuđeno za zločine počinjene tokom rata, čime je nanijela trajnu štetu ugledu KS.

-Da bismo slikovito objasnili "nepricipijelnost" i licemjerja, na temelju koje je i prevarena izborna volja građana, navest ćemo jedan plastičan primjer. Ministar privrede KS Haris Bašić je jučer objavio fotografiju na kojoj je, osim njega, premijera Forte, ministra Admira Katice i predsjedavajućeg SKS Elmedina Konakovića i Ramiz Turulja, funkcioner Naroda i pravde. Turulja, koji se dakle nalazi u krugu najviših zvaničnika Vlade KS po mjeri ambasadora Nelsona, je lice iz podzemnog miljea, koje je poznato između ostalog i po sljedećoj izjavi, o kojoj je svojevremeno pisao magazin Start BiH: -Dopustiti pederima da organiziraju paradu, a onda ih namlatiti bejzbol palicama, poljevati bezinom i zapaliti užu grupu organizatora, a određen dio pedera ubiti kod Vječne vatre kao opomene za sve buduće generacije pedera koji bi kao mislili napraviti nešto tako – kazao je neformalni «savjetnik» najviših kantonalnih zvaničnika u KS - navodi se u saopćenju KO SDA.

To je dakle, kako ističu iz SDA, "principijelna" Vlada KS koju podržava američki ambasador u BiH.

-Što se tiče daljih komentara u vezi sa političkom situacijom u KS, molimo ambasadora Nelsona da kao predstavnik prijateljske države, stavove bazira na činjenicama umjesto na subjektivnoj  percepciji i sklonostima - naveli su.