open-navfaktor-logo
search
Reagiranje
KO SDA Sarajevo: Konaković mora odgovoriti žrtvama zašto je nagradio negatorku genocida
Pokušaji Elmedina Konakovića da na lažima o reviziji presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije gradi predizbornu kampanju pokazatelj su njegove beskrupuloznosti i spremnosti da zloupotrijebi čak i genocid u Srebrenici zarad svojih političkih ambicija i želje za vlašću, navodi se u saopćenju Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.
09.05.2022. u 19:18
get url
text
get url
text

- Konakovićeva vlast očito je spremna uvrijediti žrtve genocida dodjeljivanjem nagrade Nevenki Tromp, samo kako bi njene istupe prepune manipulacija i neistina koristili kao platforma za predizbornu kampanju. Time pokazuju da su im fotelje važnije od istine, pravde i dostojanstva građana, a naročito porodica žrtava, te da nemaju ponuditi ništa osim fabriciranih lažnih afera.

Predsjednik Bakir Izetbegović je uradio sve što je bilo u njegovoj moći da pomogne timu eminentnih svjetskih stručnjaka koji je radio na izradi zahtjeva, uz podršku domaćih eksperata i udruženja žrtava. To nije bila nikakva izdaja, kako lažno tvrdi Konaković. Izdaja bi bila ne pokušati da se dođe do revizije i prvade.
Konaković olako iznosi teške optužbe i često koristi riječ „izdaja“. On je posljednji čovjek koji tu riječ trebao izgovarati nakon što je izdao Veliku Kladušu, Novi Travnik, Mostar, Janju, zamalo Jajce. Da nije bilo predsjednika Izetbegovića, vjerovatno bi izdao i svoj narod i državu Bosnu i Hercegovinu podaničkim pristajanjem na sve HDZ-ove zahtjeve o izmjenama Ustava i Izbornog zakona BiH.

Upravo je Konaković izdao žrtve genocida i građane KS, dodjeljivanjem nagrade Nevenki Tromp, koautorici izvještaja kojim se negira genocid u Srebrenici i kojeg su vlasti Republike Srbije i ratni zločinac Vojislav Šešelj koristili u odbranama.

Bit će zanimljivo pratiti na koji način i sa koliko budžetskog novca će se Konaković pokušati odužiti Tromp za učešće u predizbornoj kampanji i moguće neku novu obmanu o reviziji. Uzimajući u obzir da je prije nekoliko godina za rad na reviziji tražila milion eura, o čemu postoje materijalni dokazi, izvjesno je da bi građani KS mogli platiti visoku cijenu Konakovićevih bolesnih političkih ambicija - stoji u saopćenju KO SDA Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.