open-navfaktor-logo
search
Pritisak na džep
Ko se sve ugrađuje u cijenu gasa, pa "naraste" skoro duplo više od  nabavne cijene
Upoređujući nabavnu cijenu, transport i troškove preduzeća koja se bave distribucijom gasa i kada je uporedimo sa sa novom cijenom sa uključenim PDV-om, krajnji potrošač plati više od 40 posto od nabavne cijene gasa
09.05.2019. u 17:54
get url
text
Gas Rusija - BiH
Gas Rusija - BiH

Gas je od 1. maja odlukom Vlade FBiH poskupio za 29,29 posto. Zbog čega je došlo do poskupljenja i šta se sve uračunava u cijenu gasa do krajnjeg potrošača pitali smo Jasmina Salkića, direktora BH-Gasa i Nihadu Glamoč, direktoricu Sarajevogasa.

Energoinvest nabavlja prirodni gas za Federaciju BiH od ruskog Gazprom Exporta po trenutno važećoj nabavnoj cijeni od 266 dolara za hiljadu kubika. Na ovu cijenu dodaju se transportni troškovi kroz Mađarsku, Srbiju i bh. entitet Republiku Srpsku. I nekoliko preduzeća u oba entiteta imaju svoju zaradu na isporučeni gas. To su BH-Gas, Sarajevogas, Gas-promet Pale i Visokogas.

-Nakon povećanje nabavne cijene od 29,29 posto fakturna cijena za domaćinstva iznosiće 0,84, a za veliku privredu 1,04 maraka sa uključenim PDV-om - pojasnila je Nihada Glamoč.

Upoređujući nabavnu cijenu, transport i troškove preduzeća koja se bave distribucijom gasa i kada je uporedimo sa sa novom cijenom sa uključenim PDV-om, krajnji potrošač plati više od 40 posto od nabavne cijene gasa.

Kako dolazi prirodni gas iz Rusije do Bosne i Hercegovine pojasnio je Jasmin Salkić.

- Prirodni gas u FBiH se nabavlja od ruskog isporučioca, Gazprom Exporta, sa kojim Energoinvest ima zaključen dugoročni ugovor. Korekcija nabavne cijene se vrši kvartalano i cijena je vezana za cijenu nafte i naftnih derivata na bazi prethodnog devetomjesečnog perioda, i to cijena nafte koja se objavljuje ne referentnim berzama. U kontekstu nabavne cijene gasa, treba naglasiti da su u cijenu uključeni transport gasa kroz Mađarsku i Srbiju i na to se dodaje godišnje još 800 hiljada maraka koje za transport naplaćuje entitet RS i ostali zavisni troškovi, te ukupno učešće u cijeni koštanja čini oko 96 posto, iz čega proizilazi da svi troškovi BH-Gasa, sveukupno amortizacije, održavanja gasovoda i administracije, čine svega četiri posto – tvrdi direktor BH-Gasa.

Na prodajnu cijenu BH-Gasa prema Sarajevogasu se dodaje cijena distribucije koju pojedinačno po kategorijama kupaca utvrđuje Vlada KS, jer u ovom kantonu ima oko 60.000 potrošača gasa u kategoriji domaćinstava i industrije. Broj u potrošača u drugim u odnosu na Kanton Sarajevo je zanemariv, pa se zbog poskupljenja gasa najviše bune potrošači iz Sarajeva.

- Cijenu distribucije za Sarajevogas odobrava Vlada KS na prijedlog Nadzornog odbora i neovisnog stručnog tijela. Cijena distribucije za domaćinstva i KJKP Toplane iznosi osam feninga, a za veliku privredu 25 feninga. Fakturna cijena prema našim potrošačima se sastoji od nabavne i cijene distribucije i plus PDV. Nakon povećanje nabavne cijene od 29,29 posto fakturna cijena za domaćinstva iznosiće 0,84 KM a za Veliku privredu 1,04 KM sa uključenim PDV-om - kazala je Nihada Glamoč.

Direktorica Sarajevogasa kaže da je u ovom javnom preduzeću 308 zaposlenih sa prosječnom plaćom 1.200 maraka.

Nakon poskupljenja gasa od 1. maja za 29,29 posto potrošači su iznenađeni i kažu da je gas poskupio i zbog vaših visokih plaća.

- Plaću ne određuje direktor BH-Gasa već se to radi u Vladi FBiH. U BH-Gasu je 44 zaposlenih i više je od 70 posto zaposlenih sa visokom stručnom spremom, odnosno inženjeri. Ne smatram da su u BH-Gasu velike plaće, a koliko iznose javno je objavljeno - kaže direktor BH Gasa.

Po podacima Eurostata do ovog poskupljenja bili smo na četvrtom mjestu sa najjeftinijim gasom. Nakon poskupljenja bit ćemo na sedmom mjestu od 28 zemalja. Kada uporedimo cijene sa Srbijom i Hrvatskom tu su razlike od jednog dolara što je zanemarljivo, dodaje Salkić.

- BH-Gas kontroliše kompletnu i trgovinu i transport za Federaciju BiH. Nekada je BH-Gas to radio za cijelu Bosnu i Hercegovinu, ali od 2015. godine, otjerani smo iz Birča odnosno preduzeća Alumina koja je trošila najviše gasa. Poslije raspada bivše Jugoslavije Srbijagasu ostalo je 19 kilometara transportne mreže gasa. Prvi ventil za gas u Bosni i Hercegovini nakon ovih 19 kilometara nalazi se u Zvorniku. Zatim, gasnu mrežu preuzima Sarajevogas Istočno Sarajevo oko 40 kilometara do Kladnja odakle transportom upravlja BH-Gas.

Do 2017. godine je postojao dugoročni ugovor između Srbijagasa, BH-Gasa i Energoinvesta. Do tada su bili riješeni svi odnosi u transportu gasa. Nakon isteka ovog ugovora izvršen je pritisak na BH-Gas, da 19 kilometara preuzme Gas-promet Pale i tako bi dobili još jednog transportera gasa u BiH. Gas-promet Pale formiran je za entitet RS, a nije donesen državni zakon o gasu BH-Gas ne priznaje ovog transportera, odnosno Vlada FBiH. Međutim, ventil za gas i dalje je u Zvorniku nije na Šepku - tvrdi Salkić.

Direktor BH-Gasa je pojasnio zašto samo potrošači gasa u Federaciji BiH vraćaju ratni dug Rusiji za potrošeni gas.

- Potrošači trebaju znati da je kompletan dug od 105 miliona dolara za potrošeni gas u ratu obaveza Energoinvesta. Dug su trebali vraćati oba entiteta, ali dugovanja izmiruje samo Federacija BiH i do sada je otplaćeno oko osam miliona ratnog duga, dok RS neće da vraća svoj dio. Potrošači u FBiH na potrošenih 1.000 kubnih metara gasa plaćaju još pet dolara za vraćanje duga. U RS-u otvore novu firmu za transport gasa i kažu nas ne interesuju nikakvi dugovi, a BH-Gas zakupio sve kapacitete za cijelu državu BiH. Od 2015. godine Gas-promet Pale nastoji da prodaje gas Federaciji BiH, jer ima svoje zakupe gasovoda preko Mađarske i te ugovore za njih je uradila Srbijagas – zaključuje Salkić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.