open-navfaktor-logo
search
Iskopavanja
Kod Livna pronađena ostava oružja iz 8. stoljeća prije nove ere
Grepci nikada nisu sistemski arheološki istraživani
15.11.2019. u 09:56
get url
text

 Na Grepcima u livanjskom naselju Prispu, gdje se danas nalazi katoličko groblje, tokom kraćeg zaštitnog arheološkog iskopavanja pronađena je ostava oružja iz 8. stoljeća prije nove ere.

Kako je uime Franjevačkog muzeja i galerije Gorica za Fenu kazala Marija Marić Baković, istraživanja su rađena u septembru, nakon čega su uslijedila dodatna ispitivanja i analiza, dok su rezultati objavljeni u četvrtak, 14. novembra.

-Grepci nikada nisu sistemski arheološki istraživani, a tokom iskopa jedne porodične grobnice slučajno su pronađeni nalazi koji govore o važnosti koju je ovo naselje imalo od prapovijesti preko antike do Srednjeg vijeka - kazala je Baković.

Dodala je da se na obližnjem Luščiću kraj Prispa na Livanjskom polju razvilo naselje u bronzanom dobu, a tokom kasnijih perioda težište je prebačeno na Grepce.

Na Grepcima je, kako kaže, nađena ostava oružja iz 8. stoljeća prije nove ere dok je rimska nekropola obližnjeg naselja u Vašarovinama bila smještena na padinama Grebaca. Tokom ranog srednjeg vijeka na Grepcima se razvilo naselje za čije potrebe je podignuta crkvica uz koju je nastalo groblje.

-Podatke o kasnosrednjovjekovnom naselju u Prispu na Grepcima nalazimo u darovnici bosanskog kralja Stjepana Ostoje od 8. decembra 1400. godine, a u darovnici bosansko-hrvatskom velikašu Hrvoju Vukčiću Hrvatiniću, među naseljima livanjske županije navode se i Grepci - istaknula je Baković.

Uz to je dodala kako je na Grepcima registrirano veće groblje s 53 stećka, a ovim istraživanjem istraženo je tek šest grobova s 11 ukopa.

-U grobovima su nađeni dijelovi nošnje poput prstenja, ulomka kopče, te novčić. Okvirno se radi o grobovima 13. do 15. stoljeća, a prema rasporedu sačuvanih stećaka jasno je da je riječ o groblju rasprostranjenom na velikom prostoru koje je do sada dislocirano savremenim grobnicama - kazala je Baković.

Njihovim istraživanjima utvrđeno je da su grobovi bili raspoređeni u redovima koji su se pružali od sjevera prema jugu djelomično prateći prirodni nagib terena.

-Nažalost, ipak je veliki dio groblja dislociran novovjekovnim grobovima na način da ne dobijemo nikakve arheološke podatke. Uspjeli smo istražiti dio srednjovjekovnoga groblja, a nadamo se da će se istraživanje u budućnosti i nastaviti - naglasila je Baković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.