Govoreći o slučaju ratnog komandanta općine Čajniče Dušana Kornjače, Vučić je na televiziji Heppy rekao da Srbija "nema pravo da ga hapsi i da u Bosni i Hercegovini znaju da to nije formalno-pravno moguće".

Kornjača, za kojim je u Bosni i Hercegovini raspisana potjernica zbog progona nesrpskog stanovništva, godinama živi i radi u Novom Sadu. Njega je 19. avgusta pronašla novinarska ekipa iz Sarajeva, koja mu je zakucala na vrata. Kornjača je tom prilikom oteo i razbio telefon novinaru, koji ga je pitao za intervju.

VEZANI TEKST - Kandić za Faktor: U Srbiji ratni zločinci postaju eksperti, Đukić koji je osuđen za masakr u Tuzli slobodno šeta Beogradom

- Nikada niko u Srbiji neće štititi ratne zločince, Srbija i BiH imaju sporazum, ali po tom sporazumu je jasno da BiH neće da izručuje one koje goni Srbija, ni Srbija one koje goni BiH - rekao je Vučić.

Samo jedan primjer pokazuje da je Vučić krajnje neiskren. 

Sud Bosne i Hercegovine raspisao je 2014. godine međunarodnu potjernicu za Novakom Đukićem, koji je osuđen za masakr na Tuzlanskoj kapiji.

Međunarodnu potjernicu dobio je Interpol Srbije i prema njoj je obavezan postupiti, uz poštivanje zakonskih propisa Srbije.

Novak Đukić je kao komandant Taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske, 25. maja 1995. godine naredio artiljerijsko granatiranje Tuzle.

Tada je u centru grada ubijena 71 osoba, a više od 150 njih je ranjeno. Prosjek godina ubijenih na Tuzlanskoj kapiji je 24.

Osuđen je na 20 godina zatvora.

Đukić je otišao u Beograd na liječenje, uoči druge presude. Od tada je nedostupan za bh. institucije.