open-navfaktor-logo
search
Preventivne mjere
Koldžo: Mora se osigurati siguran protok za saobraćaj i pješake prilikom izgradnje Prve transverzale
Na inicijativu načelnika Općine Novo Sarajevo Nedžada Koldže u zgradi Općine održan je sastanak u vezi pitanja oko buduće izgradnje Prve transverzale na području općine Novo Sarajevo.
08.07.2020. u 17:34
get url
text
Prva transverzala

Sastanku su prisustvovali predstavnici Zavoda za planiranje Kantona Sarajevo i Direkcije za puteve Kantona Sarajevo, te predstavnici nadležnih općinskih službi, navodi se u saopćenju Općine Novo Sarajevo.

Budući da se radi o velikom i kompleksnom saobraćajnom objektu koji se proteže kroz dvije sarajevske općine, a najvećim dijelom u prvoj fazi radova se tiče stanovnika novosarajevskih naselja Velešići i Gornji Velešići, Općinski načelnik Nedžad Koldžo sazvao je sastanak kako bi se na vrijeme ukazalo na moguće probleme u toku realizacije projekta i izgradnje.

Problemi se, prije svega, tiču rješavanja kretanja pješaka i motornog saobraćaja na lokaciji Prve transverzale tokom i nakon izvođenja radova, budući da se radi o ulazu u naselje Velešići i Gornji Velešići, te da veliki broj građana ovih naselja svakodnevno saobraća ovom trasom.

Predstavnici Zavoda za planiranje KS naveli su kako su planski detaljno definisane pješačke trase koje podrazumijevaju obostrane pješačke staze i pasarelu, te da u konačnici ne bi trebalo biti bojazni za građane kada je to u pitanju.

Načelnik Koldžo je u skladu sa mišljenjem struke, istakao da na vrijeme treba sugerisati na moguće probleme u vrijeme izvođenja samih radova, odnosno da se mora voditi računa o dinamici radova, te alternativnim pravcima za motorni i pješački saobraćaj kako ne bi došlo do većih problema za građane ovog područja općine.

S tim u vezi donesen je zaključak da se na narednom sastanku preciziraju navedena pitanja, vodeći računa o svim aspektima vezanim za određivanje dinamike radova i ostalih bitnih pitanja.

O redovnom i nesmetanom odvijanju životnih potreba građana treba razmišljati unaprijed i na vrijeme, dodao je načelnik jer će gradnja ovog saobraćajnog objekta trajati sigurno više mjeseci, a dinamikom radova se mora voditi računa da ne dođe do značajnijih obustava saobraćaja na ovom lokalitetu, navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.