open-navfaktor-logo
search
IZNENADNA SMRT
Kolege o Karkinu: Njegov odlazak je ogroman gubitak za pravosuđe
Advokati i kolege u pravosuđu u nevjerici govore o kolegi koji je iznenada preminuo 
01.11.2018. u 11:13
get url
text

Iznenadna smrt Fahrije Karkina, sarajevskog advokata, šokirala je jutros njegove kolege koji ističu kako je odlazak ovog advokata veliki gubitak za naše društvo, ali i kompletno pravosuđe.

Posebno je pogođen njegovim odlaskom Muhidin Kapo, sarajevski advokat, koji, kako je kazao za Faktor, Karkinu duguje život. 

- Mene je izuzetno pogodila ova vijest o odlasku Karkina, koji je meni mnogo više od radnog kolege. Znam ga dugi niz godina i zahvaljujući njemu ja sam ostavo živ jer je on učestvovao u mojoj razmjeni u ratu. Bio sam zarobljen u Rogatici i na Sokocu 47 dana i zahvaljujući njemu danas sam ovdje. Zato osjećam poseban dug prema njemu - kazao nam je Kapo.

Kada je u pitanju Karkin kao ličnost, dodao je on, mnogi su mu zavidjeli, ali su ga cijenili. 

- Radi se o vrhunskom stručnjaku iz naše branše, pravne struke. On je bio čovjek od koga smo svi mogli da učimo i naučimo i njegova izlaganja u sudnicama mogu se kvalifikovati kao predavanja na najvišem ustanovama ili institucijama - kazao je Kapo. 

Senad Kreho, predsjednik Advokatske komore KS, u telefonskom razgovoru nam je kazao da je  u šoku, te da jednostavno nije u stanju govoriti.

- Ja ne mogu da vjerujem, u šoku sam, isuviše je rano za bilo šta. Znate, kada sjedite sa nekim, pijete kafu i odjednom ga nema. Oni koji su poznavali Karkina znali su kakva je to veličina. Ovo je ogroman gubitak za nas kao društvo, ali i za pravosuđe - kazao je Kreho, te dodao da su odmah započele pripreme za komemoraciju, čiji termin će biti poznat naknadno.

Senka Nožica, advokatica iz Sarajeva, istakla je da je i ona iznenađena smrću kolege.

- Sve je ovo šok jer nisam čula da je bolovao pa da čovjek bude pripremljen na ovako nešto. On je bio jedan od advokata za koje ste mogli uvijek čuti samo riječi hvale, bio je veliki stručnjak. Radili smo zajedno na nekim predmetima i branili različite osobe i stepen njegove spremnosti me je uvijek šokirao . Bila sam zapanjena do kojih se detalja on pripremao. To ga je činilo velikim advokatom jer njegovo znanje nije počivalo na staroj slavi, uvijek se angažovao do maksimuma. Imao je dosta mladih kolega, ljudi koji su sa njim radili i svi o njemu govore samo najbolje. Bio je zaista dobar kolega i ovo je ogroman gubitak za pravosudnu zajednicu, a naročito za njegovu porodicu - kazala je Nožica.

Diana Kajmaković, državna tužiteljica Tužilaštva BiH, o čijim se žestokim sukobima s Karkinom u sudnici mnogo pričalo, za Faktor je kazala kako je veoma potresena smrću kolege i kao čovjek i kao kolega.

- Imali smo izuzetno profesionalni odnos, i u sudnici je uvijek bilo veoma borbeno. Karkin je bio veliki borac za svoje klijente, a imali smo vrlo fer i korektan odnos van sudnice - kazala je Kajmaković.

Kajmaković nas je podsjetila i na jednu žestoku svađu koju su ona i kolega imali u sudnici.

- Jednom smo se posvađali toliko da je sudinica kazala da to radimo ispred sudnice. Na to joj je kolega Karkin rekao da mi pred sudnicom pričamo o mojoj djeci i njegovoj unučadi, a da u sudnici zarađujemo hljeb - kazala je Kajmaković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.