open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
Kolegij Pedijatrijske klinike se oglasio u vezi sa liječenjem djevojčice Smajlović, ispred KCUS-a protesti
Zaprepašteni smo reakcijom javnosti koja ni u jednom momentu nije stala uz medicinsko osoblje KCUS-a, koje je bilo izloženo verbalnoj agresiji oba roditelja, pod prijetnjom oružjem od strane oca, naveli su iz Pedijatrijske klinike KCUS-a
02.12.2019. u 15:44
get url
text

Kolegij Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) oglasio se u vezi sa liječenjem djevojčice, zbog kojeg se u proteklim danima digla velika prašina u javnosti. Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

-Disciplina za zdravlje djeteta KCUS-a od 1947. godine, tj. od svog osnivanja nikada nije uskratila pružanje zdravstvenih  usluga svojim pacijentima. U cilju iznalaženja najboljeg rješenja za dijete, 17. novembra 2019. godine, održan je višesatni sastanak u KCUS-u sa ovlaštenim advokatom porodice Smajlović.

Dogovoreno je da će advokat dostaviti preparate biopsije jetre iz Turske, što hitnije, kako bi se pregledali od kliničkog patologa KCUS-a, kao i u  Sloveniji. Pedijatri KCUS-a su pokazali sumnju na dijagnozu i ordinirane visoke doze tuberkulostatika. Također smo obavijestili o svim dodatnim pretragama koje bi bile potrebne da se potvrdi dijagnoza tuberkuloze.

Pokušaj uspostavljanja kontakta sa kolegom infektologom iz Turske, koji je ordinirao terapiju, nije uspio. Na poslati mail od 13. novembra 2019. godine, nikada nije dao odgovor. Pedijatrijska klinika KCUS-a ne može biti servis klinici koja ne želi dati na uvid dijagnostički materijal, naša dužnost je da spasimo dijete i da mu pomognemo na pravi način.

Napominjemo da tuberkulostatici nisu lijekovi koje nabavlja KCUS, nego je nabavka istih u nadležnosti FZZOiR. Zaprepašteni smo reakcijom javnosti koja ni u jednom momentu nije stala uz medicinsko osoblje KCUS-a, koje je bilo izloženo verbalnoj agresiji oba roditelja, pod prijetnjom oružjem od strane oca.

Kolektiv Pedijatrijske klinike KCUS-a nikada u budućnosti neće i ne može funkcionisati pod prijetnjama oružjem i ostalim nasilnim radnjama. Radit ćemo po pravilima nauke i struke. Nažalost, u svim ovim zbivanjima, fokus interesovanja medija i javnosti je usmjeren u drugom pravcu, bez pravog interesa za dijete-navodi se u saopćenju. 

Istovremeno ispred Kliničkog centra grupa građana se okupila na protestima. 

FOTO: FENA

Okupljeni građani su sa protesta pozvali nadležne da za svu djecu osiguraju lječenje, bez izuzetka.

Iz Udruženja "Sarajevska raja", koje je i organizator protesta, su naveli da je razlog za današnji protest "odbijanje liječenja djevojčice Nadin Smajlović kojoj je zbog nedostatka lijeka bila prekinuta terapija".

Predsjednik Udruženja "Sarajevska raja" Nedim Ramić izjavio je da su morali reagovati, jer to niko nije želio. Dodao je da je prvi zahtjev okupljenih građana da se što prije potpišu papiri da se Nadin odmah izmjesti u Tursku i tamo nastavi liječenje.

-Naš drugi zahtjev je da se sankcionišu ljekari koji to nisu potpisali i koji su potpisali da ne žele liječiti dijete, kao i  smjena menadžmenta KCUS-a. Treći zahtjev je za svu našu djecu i od Vlade FBiH tražimo da se zakonom zabrani oglašavanje prikupljanja sredstava za liječenje djece, da se to prestane i da se što prije reaguje u slučajevima potrebe za izmještanjem djece, u roku od sedam dana. Smatramo da para ima i da se za prvu priliku mogu uzimati pare od akciza, dok se ne nađe neko drugo rješenje – dodao je Ramić, napominjući da neće odustati od  zahtjeva.

Amina Smajlović, majka djevojčice Nadin Smajlović, kazala je da bi Nadin već dvadeseti dan bila bez terapije da u Turskoj nisu prihvatili da je liječe.

- Moje dijete je prihvatilo ministarstvo Turske da liječi, Centar za tuberkulozu, jer je specifičan slučaj. Moje dijete nema ko da liječi ovdje, niko neće da prihvati odgovornost. Fond osiguranja i reosiguranja je rekao da ne može nabaviti pojedinačne lijekove po toj miligraži i da se pokrene proces za izmještanje djeteta - kazala je Smajlović.

Navela je da je njeno dijete sada dobro, te da se opet javila KCUS-u, da pita da li su nabavljeni lijekovi.

- Meni je rečeno  da nisu nabavljeni. Lijekova nema – dodala je Smajlović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.