open-navfaktor-logo
search
Milionski iznosi
Koliko novca od RTV takse FTV duguje BHRT-u i zašto se bune protiv privremenog rješenja?
BHRT je od 7. marta pod blokadom Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine na iznos neplaćenih obaveza od 8,8 miliona KM, što je dio ukupnog duga od oko 18 miliona KM.
01.04.2022. u 14:34
get url
text

Kako su pojasnili, razlog za blokadu je nemogućnost BHRT-a da ispunjava svoje zakonske obaveze jer RTRS od 2017. godine ne prebacuje BHRT-u 50 posto pripadajućeg prihoda od prikupljene RTV takse i sa 31.12.2021 godine taj dug je dostigao iznos više od 63 miliona KM.

Situaciju u kojoj se BHRT našao radnicima te medijske kuće je pojasnio generalni direktor Belmin Karamehmedović u dopisu poslanom jučer.

- U svakodnevnim pokušajima da pronađemo rješenje za deblokadu računa, do okončanja sudskih procesa i pronalaženja rješenja za stabilno i dugoročno finansiranje BHRT se obratio institucijama na svim nivoima vlasti u BiH - naveo je Karamehmedović.

Kao moguće rješenje pojavila se opcija privremene i drugačije raspodjele RTV takse koja se prikuplja na teritoriji Federacije BiH preko računa za potrošenu električnu energiju.

- Prema ugovoru koji su BHRT i RTV FBiH potpisali s Elektroprivredom BiH, prikupljena sredstva od takse se uplaćuju na račun RTV FBiH s kojeg se 50 posto sredstava prebacuje BHRT-u. RTV FBiH je dužna RTRS-u prebacivati 25 posto sredstava od prikupljene takse u Federaciji BiH. Kako to nije činila i zadržavanjem RTRS-ovog novca na svom računu prikupila je 15 miliona i 300 hiljada KM više u odnosu na situaciju u kojoj bi se raspodjela sredstava vršila na način kako je predviđeno Zakonom o javnom RTV sistemu BiH.

Na sastanku s najvišim dužnosnicima zakonodavnih i izvršnih organa države i Federacije BiH, rukovodiocima Porezne uprave FBiH, Elektroprivrede BiH, RTV FBiH i BHRT-a, naloženo mi je da BHRT pripremi Aneks Ugovora o poslovnoj saradnji na naplati takse preko računa EPBiH na način da se u Razvojnoj banci FBiH otvori namjenski zajednički račun na koji bi se u narednom periodu novac prebacivao s računa EPBiH i automatski raspoređivao u omjeru 75 posto BHRT : 25 posto RTV FBiH. Na ovaj način bi, do konačnog rješenja finansiranja, BHRT bio u prilici da izmiruje porezne obaveze i istovremeno smanji svoja potraživanja od RTRS-a, a RTV FBiH bi dobila procenat takse od 25 posto koji joj po Zakonu i pripada – stoji u dopisu uposlenicima BHRT-a koji je uputio Belmin Karamehmedović. 

Taksa koja je prikupljana preko računa dominantnih telekom operatera do 2017. godine uredno je uplaćivana na jedinstveni račun u vlasništvu BHRT-a odakle se vršila automatska raspodjela.

- Svi učesnici sastanka su se složili s ovim principom osim menadžmenta RTV FBiH koji je na naš prijedlog Aneksa Ugovora javno odgovorio u Dnevniku 2, dana 29. marta zloupotrebljavajući, između ostalog, zvanični dopis koji im je BHRT poslao u skladu sa zaključcima sastanka. U prilogu koji je emitiran više puta je spomenuta nezakonitost tog prijedloga o čemu bi, ipak, sud trebali donijeti nadležni organi.

Sindikat RTV FBiH u otvorenom pismu javnosti plasirao je vijest o "150 miliona KM vlastitih sredstava koja su prebacili BHRT-u u posljednjih šest godina po raznim osnovama. Prava istina je da su prebacili oko 75 miliona KM od RTV takse koja zakonski pripada BHRT-u i to je RTV taksa, javni prihod, a ne vlastita sredstva RTV FBiH, a BHRT je pošteno zaradio oko 30 miliona KM zahvaljujući vama i vašem trudu na produciranju programa za RTV FBiH. Prosti zbir daje cifru od 105 miliona, što je mnogo manje od iznosa koji Sindikat RTV FBiH plasira u javnost što se da utvrditi uvidom u poslovne knjige kako BHRT-a, tako i RTV FBiH – stoji između ostalog u dopisu.

U nastavku možete vidjeti cijeli dopis koji je Karamehmedović jučer poslao uposlenicima BHRT-a. 

 

BHRT dokumenti
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.