Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je otok Krk, gdje je dala izjavu medijima.  Upitana o migrantima i njenom skandaloznom priznanju da Hrvatska provodi pushbackove migranata i pritom koristi nasilje, Kolinda je poprilično izgubila kontrolu.

Novinari su je prvo upitali kako komentira objavljeno pismo jednog hrvatskog graničnog policajca koji je napisao da im naređuju da migrantima uzimaju novac i mobitele. 

-Što se tiče pisma pojedinca, svako od policajaca i policajki koji su na granici ima prijaviti nešto nezakonito, prije svega nadležnim tijelima koje moraju onda provesti istragu. Ministar Božinović me doista uvjerio da se za svaku valjanu prijavu vode odgovarajuće istrage. Lično sam bila na granici, ne zna se ko su ti ljudi koji dolaze na granicu, šta su, i zašto dolaze - rekla je Kolinda. 

Ponovo je napala pravobraniteljicu i predbacila joj da nije bila na terenu, tamo gdje migranti ilegalno ulaze u Hrvatsku. 

-Ja bih rekla gospođi pravobraniteljici da je njena prva zadaća braniti ljudska prava hrvatskih državljana koji ne mogu normalno živjeti. Kada sam bila na terenu, na tržnici su mi ljudi dobacivali: "Predsjednice, kada ćete nam omogućiti da se normalno možemo voziti noću?" Neću dopustiti blaćenje hrvatskih policajaca i policajki, neću dopustiti ni u Hrvatskoj ni drugdje u Evropi jer oni ne štite samo Hrvatsku nego cijelu Evropsku uniju - rekla je Kolinda. 

No kada su je novinari upitali za kritike koje stižu iz evropskih medija na njeno priznanje švicarskoj televiziji da hrvatska policija koristi tehniku pushbackova i pritom se služi nasiljem, Kolinda je izgubila živce.

-Ono što je švicarska televizija napravila nema nikakve veze s profesionalizmom, napravili su ono što rade najgori tabloidi u ovom svijetu. Dakle, uz to što je napravila švicarska televizija ništa neće promijeniti činjenicu da hrvatska policija radi profesionalno, rade s velikim nivoom humanosti prema svim tim ljudima, da ih razumiju, da primjena ne nasilja, kako su oni preveli, nego primjena odgovarajuće sile, što nije isto što i nasilje, dakle ja sam rekla odgovarajuća sila, ne prelazi granice propisane hrvatskim i evropskim zakonodavstvom, ali ona je ponekad nužna - rekla je Kolinda. 

No nije se tu zaustavila. 

-Poštovanje bi trebala pokazati i švicarska televizija i svi ostali. Koliko znam, u Švicarskoj je proveden referendum kojim se traži da se ne dopuštaju daljnje migracije u Švicarsku. Dakle, zanima me kako bi reagirala švicarska granična policija kad bi se na njihovim granicama našlo onoliko migranata koliko se danas nalazi na granici Bosne i Hercegovine. Vi kao hrvatski mediji morate predstaviti hrvatsku stranu te priče, nemojte se povoditi za stranim medijima koji rade ko zna u čijem interesu - dala je uputstvo novinarima Kolinda, objavio je Index.hr.