open-navfaktor-logo
search
Završeno okupljanje
Komandant zloglasnih "Vukova sa Drine" prisutnima na skupu poručio: Prebrojte se
Zvanično je, nakon sat vremena, završen skup u Banjoj Luci kojem su, prema procjenama MUP-a RS-a, prisustvovalo između 16.000 i 18.000 ljudi.
20.04.2022. u 18:26
get url
text
Skup u Banjoj Luci

Takozvani narodni skup "Sloboda" je počeo intoniranjem himni Republike Srpske i Srbije, a organizatori su, kako tvrde, boračke organizacije koje se protive odlukama visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

VEZANI TEKST - Sa Dodikovog skupa u Banjoj Luci Christianu Schmidtu prijetili smrću

Milan Jolović Legenda, nekadašnji komandant zloglasnih "Vukova sa Drine ", poručio je prisutnima da se "prebroje" i da svi od novinara, političara, do stranih zvaničnika, znaju koliko ih ima, uz povike "živjela Republika Srpska".

Poručio je da je posljednja odluka visokog predstavnika u BiH "crvena linija".

- Otimanje imovine nećemo dozvoliti. Od RS-a se pokušava napraviti prazna ljustura. Protiv smo destabilizacije i zveckanja oružjem. Ali nastupio je historijski trenutak. Pozivamo na sabornost i učvršćivanje srpskog jedinstva i jedinstvo svih političkih stranaka - kazao je Jolović.

Prisutnima se nije obratio niko od političara, uključujući Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji se samo pozdravio sa prisutnim.

Milorad Dodik na skupu u Banjoj Luci

Slobodan Brdar, jedan od inicijatora skupa i predsjednik Udruženja penzionera RS-a, je istakao da se odbacuju svi napadi na institucije RS-a koji dolaze od "međunarodnog faktora i pojedinih domaćih aktera".

Marko Milošević, predsjednik Odbora ratnih vojnih invalida, je kazao da su danas ovdje da kažu ne "lažnim predstavnicima međunarodne zajednice" i da ne vjeruju u njihove priče da odluke koje donose nisu protiv srpskog naroda. Poručio je i da su protiv unitarne BiH.

VEZANI TEKST - Na skupu u Banjoj Luci s kokardama i u uniformama Vojske RS-a, čuju se taktovi Marša na Drinu

- Nismo ovdje da spasavamo vlast, nego da kažemo da smo protiv otimanja imovine RS-a i da smo za izvorni Dejtonski sporazum. Branimo svaki pedalj RS-a, a tuđe nam ne treba - kazao je Milošević.

Radomir Lukić, univerzitetski profesor i jedan od učenika pregovora u Dejtonu, poručio je da je ovo čas kada "se narod treba dići".

- Ne oružjem, nego svojom voljom - podvukao je. Upitao je okupljene "jeste li vi genocidan narod, je li RS genocidna tvorevina", na šta su okupljeni odrično odgovarali, dok je na pitanje jesu li spremni da predaju RS bilo kome, masa je odgovorila da "nisu", kao i da nisu spremni da predaju vojsku RS-a i da će se boriti za njeno očuvanje. Odgovorili su i da neće dozvoliti drugima da im biraju predstavnike, niti da ih smenjuju.

Govor je održao i organizator skupa Aleksandar Savić iz Boračke organizacije RS-a koji je podvukao da se protive nametanju odluka visokog predstavnika i da je obaveza svih građana u RS, kao i njenih zvaničnika da čuvaju njenu imovinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.