open-navfaktor-logo
search
PSBiH
Komisija nije podržala prijedloge amandmana na Ustav BiH
Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici nije utvrdila usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH, niti je podržala principe Prijedloga amandmana II i III na Ustav Bosne i Hercegovine, koje je predložio poslanik Dženan Đonlagić (Demokratska fronta).
09.06.2020. u 14:47
get url
text

Uime predlagača, prijedlog je obrazložio član Komisije Zlatan Begić (DF), napomenuvši da je ovo prijedlog Kluba poslanika DF-a, te da je intencija provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Po njegovim riječima, ovi ustavni amandmani su potrebni radi prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona kojim se predviđa, pored provođenja ovih presuda, i uvođenje vanrednih izbora, elektronski način glasanja...

Predsjedavajuća Ustavnopravne komisije Alma Čolo (SDA) je podsjetila na to da je komisija već jednom razmatrala ove amandmane i usvojila negativno mišljenje koje je upućeno Predstavničkom domu. Predstavnički dom je vratio prijedlog amandmana na Ustav BiH komisiji na ponovno razmatranje i dostavljanje mišljenja.

Član Komisije Nikola Lovrinović (HDZ BiH) je zatražio stav o tome kako se odlučuje na povjerenstvu kad su pitanju ustavne promjene.

- Koliko znam po Poslovniku, povjerenstva rade onako kako se radi i u Domu kada se donose određeni zakoni i zakonski propisi. Pošto se Ustav mijenja dvotrećinski, interesira me je li i povjerenstvo mora svoje odluke donositi dvotrećinski - pitao je Lovrinović.

Predsjedavajuća Komisije Čolo je pojasnila da nema nikakve dileme, da komisija ovdje ne donosi konačnu odluku i da ovdje ne treba dvotrećinska većina.

Član Komisije Nebojša Radmanović (SNSD) podsjetio je da su članovi komisije ranije imali široku raspravu o ovome i nisu usvojili ovaj prijedlog.

Podsjetio je da su svi iz RS-a bili protiv toga, "jer smo rekli da je to potpuna promjena stanja koje sada imamo i zbog toga smo bili protiv".

Na na današnjoj sjednici Komisija nije podržala predložene amandmane na Ustav BiH te će Predstavničkom domu ponovno dostaviti negativno mišljenje.

Komisija nije utvrdila usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH niti je podržala principe na za Prijedlog amandmana II na Ustav BiH, čiji su predlagači poslanici: Predrag Kojović, Mirjana Marinković-Lepić, Aida Baručija i Damir Arnaut.

Poslanik Damir Arnaut (Naša stranka) je, uime predlagača, obrazložio predložena rješenja kazavši da u Ustavu BiH, u članu 9 postoji stav 2 koji je "svojevrsna anomalija i koji je potrebno izbrisati".

- Stav 2 člana 9 Ustava BiH kaže da „naknada za lica koja obavljaju funkcije u institucijama BiH ne može biti umanjena za vrijeme trajanja mandata nosioca funkcije“. Ovaj stav je u mnogim slučajevima kada je bilo prijedloga za smanjenje plata i naknada poslanika bio korišten kao ustavna barijera rezanju troškova, racionalizaciji troškova, praćenju socijalne situacije u državi i postao je svojevrsni izgovor da do bilo kakvih smanjenja ne dođe - naveo je Arnaut.

Zbog toga je, dodao je on, prijedlog da se ovaj stav izbriše.

Član Komisije Nebojša Radmanović je kazao da bi "da se ne radi o Ustavu potpisao većnu ovoga što je Arnaut rekao".

Po njegovim riječima, rasprava o Ustavu, promjena Ustava je bilo gdje u svijetu ozbiljna priča.

- Prijedlog treba usvojiti, ali ne možemo prihvatiti da mijenjamo Ustav na ovakav način, čak ni u ovoj izmjeni jednog člana i zbog toga smo mi protiv ovakvog načina - kazao je Radmanović.

Arnaut je istaknuo da su sve procedure ispoštovane, te da se isključivo radi o interesima građana BiH "koji treba svi da budu jednaki, uključujući i po tome da im se mogu smaniti plate ukoliko za to ima neke potrebe".

Ustavnopravna komisija nije utvrdila usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH niti je podržala principe ni za Prijedlog zakona o dopuni Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, koji je predložila poslanica Aida Baručija (Nezavisni blok).

Komisija je u drugom čitanju razmatrala Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Krivičnog zakona BiH, čiji su predlagači poslanici: Saša Magazinović, Jasmin Emrić i Šemsudin Mehmedović, ali ga nije podržala.

Prije glasanja o samom zakonu, komisija se izjašnjavala i o tri amandmana koja je predložio poslanik Nermin Nikšić (SDPBiH), ali ni njih nije podržala.

Komisija će Predstavničkom domu uputiti negativno mišljenje i za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji je predložio poslanik Dženan Đonlagić, jer nije utvrdila usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH niti je podržala principe predloženog zakona.

Za Prijedlog zakona o mjeriteljstvu BiH, čiji su predlagači poslanici: Denis Zvizdić, Adil Osmanović, Šemsudin Mehmedović, Safet Softić, Halid Genjac, Alma Čolo, Edin Mušić, Nermin Mandra i Šemsudin Dedić, također nije utvrđena usaglašenost s Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH, a Komisija nije podržala ni njegove principe.

Poslanička inicijativa Nenada Nešića da Vijeće ministara BiH u roku od 120 dana Parlamentarnoj skupštini BiH dostavi Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o koncesijama BiH na način da s radom prestaje Komisija za koncesije BiH, nije dobila podršku članova Ustavnpravne komisije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.