Povodom diplomatske protestne note Bosni i Hercegovini koju je uputilo Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine u vezi sa  izjavama člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika ruskim medijima o aneksiji Krima, oglasio se predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

Komšić je kazao da stav člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika i njegova podrška nelegalnoj aneksiji Krima, nije stav države Bosne i Hercegovine nego Dodikov lični stav.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je da Bosna i Hercegovina kao aspirant za kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji ostaje privržena stavu Evropske unije da  suverenitet, teritorijalni integritet i i nezavisnost Ukrajine moraju biti poštovani, te da Evropska unija ne priznaje nezakoniti referendum na Krimu, niti njegov ishod, podsjećajući na stav EU-a da Evropska unija ne priznaje i neće priznati aneksiju Krima i Sevastopolja od strane Ruske Federacije.

Komšić je također podsjetio i na to da je EU još u martu 2014. uvela mjere ograničavanja protiv Rusije.

Te su mjere donesene kao odgovor na nezakonito pripojenje Krima i namjernu destabilizaciju Ukrajine. Ekonomke sankcije trenutno su produžene do 31. januara 2020, rekao je Komšić, saopćio je njegov Ured.

VEZANI TEKSTFaktor saznaje: Zbog Dodikovih skandaloznih poteza Gruzija poslala diplomatsku notu BiH