open-navfaktor-logo
search
Radna posjeta
Komšić gost večere u organizaciji NVO "Remembering Srebrenica" u Londonu
Na večeri su učestvovali i reisu-l-ulema ef. Kavazović, ambasador UK u BiH Matthew Field, ambasador BiH u UK Vanja Filipović, te brojni predstavnici bh. udruženja u UK
11.09.2019. u 17:38
get url
text

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić tokom radne posjete Londonu bio je gost večere u organizaciji nevladine organizacije "Remembering Srebrenica" u Londonu.

Večera je bila prilika za informiranje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH o aktivnostima koje ovo ali i druga bh. udruženja u UK provode, te prilika za razgovor o budućim zajedničkim aktivnostima i pitanjima koja su od velikog interesa za bosanskohercegovačku dijasporu, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Komšić je iskoristio priliku da posebno zahvali britanskim državljanima koji učestvuju u radu organizacije "Remembering Srebrenica", čime doprinose da se traume preživjelih Srebreničana, i drugih Bosanaca i Hercegovaca koje je rat posebno pogodio, bar malo ublaže. Njihov rad i aktivnosti od velikog su značaja za buduće generacije, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u cijeloj Evropi, kao opomena i sjećanje na jedan teški period koji je iza nas.

Na večeri su, pored organizatora koje je predvodio predsjednik organizacije dr. Waqar Azmi, učestvovali reisu-l-ulema ef. Kavazović, ambasador UK u BiH Matthew Field, ambasador BiH u UK Vanja Filipović, brojni predstavnici bh. udruženja u UK, predstavnici Ministarstva vanjskih poslova UK, te drugi brojni gosti i zvanice.

Tokom posjete Londonu, predsjedavajući Komšić sastao se i sa prvom bosanskom baronesom Arminkom Helić.

Sagovornici su razgovarali o bilateralnim odnosima BiH i UK, te povećanom interesu UK za zemlje regije Zapadnog Balkana, s posebnim interesom za našu zemlju.

Predsjedavajući Komšić i baronesa Helić složili su se da se bilo kakav eventualni dogovor Prištine i Beograda ne može dovoditi u kontekst sa Bosnom i Hercegovinom. Sagovornici su se, također, složili da euroatlantske integracije Bosne i Hercegovine nemaju alternative, te da je ranije postignuti konsenzus o NATO putu Bosne i Hercegovine jasno utvrđen odgovarajućim zakonom, odlukama i strategijama nadležnih državnih institucija, što se ne može staviti van snage političkim pritiskom, već samo demokratskim putem, kako su i doneseni.

Komšić se sastao i sa direktoricom British Councila Stevie Spring i njenim timom.

Spring je informirala Komšića o projektima koje British Council sprovodi u Bosni i Hercegovini, te o tri glavna polja njihovog rada: engleski jezik, obrazovanje i kultura.

Iz obrazovnog programa posebno je istakla regionalni 21st Century Schools projekat, odnosno uvođenje "microbit" tehnologije u osnovne škole, radi učenja djece programiranju i kodiranju. Na taj način unapređuju se vještine kritičnog razmišljanja, te uče vrlo praktične vještine za eventualni rad u IT industriji, koja je u konstantnoj ekspanziji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.