open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Predsjedništvu
Komšić i Džaferović s Kalabuhovom: Blokada institucija BiH je antidejtonski i nedemokratski čin
Predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović primili su ambasadora Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Igora Kalabuhova.
30.11.2021. u 14:40
get url
text

Kalabuhov je iznio odgovor Ruske Federacije na pismo koje su Komšić i Džaferović uputili predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu, kao šefu države članice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, a u vezi sa aktuelnom krizom u Bosni i Hercegovini.

Kalabuhov je kazao da Ruska Federacija u potpunosti podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, Dejtonski mirovni sporazum, te poštuje svako rješenje koje bude dogovoreno unutar Bosne i Hercegovine.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine istakli su da niko nema pravo unilateralnim akcijama rušiti državne institucije Bosne i Hercegovine koje su formirane u skladu sa jasnim odredbama Dejtonskog sporazuma, a uz saglasnost svih relevantnih predstavnika u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine istakli su i to da je blokada rada institucija Bosne i Hercegovine antidejtonski i nedemokratski čin kojim se nanosi šteta svim građanima i stabilnosti države.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.