open-navfaktor-logo
search
On je primitivac
Komšić o napuštanju sastanka s Borellom: Dodik laže i petlja, ako mu odgovorite još veća bruka
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić pojasnio je večeras, gostujući u Dnevniku D Federalne televizije, zbog čega je napustio sastanak sa šefom evropske diplomatije Josepom Borrellom, kojem su prisustvovala sva tri člana Predsjedništva.
29.04.2021. u 21:59
get url
text

Kaže da je razlog napuštanja sastanka sa Borellom to što ima dosta primitivizma u Predsjedništvu i na funkciji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

- Ali to nije ništa novo, znamo da je primitivac. Dodik negira genocid, negira državu gdje je predsjedavajući Predsjedništva, govori o mirnom razlazu, vrijeđa ljude na ličnoj osnovi itd. i nekad je jedini način da se tom njegovom primitivizmu oduprete to da vi ne upadnete u taj primitivizam. Iznosite neke teze pred čelnim ljudima bilo neke zemlje, bilo nekih multilateralnih organizacija kao što je EU. Pri tome iznosite to na primitivan način, bahat način, lažete, petljate i onda je uvijek dilema kako se postaviti prema tome. Da li mu odgovoriti, ako odgovorite rizikujete da pred strancima izazovete svađu što je tek onda neprijatno i bruka je više ne samo Dodikova nego cijelog Predsjedništva - kazao je Komšić.

Navodi da je isključenje sa tog sastanka poruka više stranim sagovornicima, nego Dodiku.

- Oni ne reaguju na neke stvari koje se tiču ove države. Razgovarate ipak sa predstavnicima države, a tek tako prelazite preko teza koje se tiču rušenja te države. Ja ne bih mogao tako da sam na njihovom mjestu. Ako naši međunarodni prijatelji žele takvog Dodika da slušaju, eto im ga, nek ga slušaju - rekao je Komšić.

Ističe da se na tom sastanku razgovaralo o covidu, nabavci vakcina.

- Interesantno je da to ne zapinje samo u BiH, zapinje i u zemljama EU. Puno tu ima problema al eto lagano kreće i taj Covax program. Razgovarali smo o potrebi da BiH ipak napravi neki iskorak jer svi govore i nadaju se tom kandidatskom statusu a ne možemo ga dobiti sa ovakvim stanjem u kakvom se nalazimo. Naravno, pomenuto je i sve to što se dešavalo oko non papera koje su se pojavili - kazao je Komšić.

Non paper iznosi ideje koje mogu zapaliti Evropu

Komšić smatra da non paper postoji, ali je stvar toga ko je autor.

- Ja ne znam ko je autor. Pominju se nezvanično razni ljudi, ali ne zna se ko je autor. Interesantno je da premijer Vlade Slovenije nikada nije zapravo rekao ne, ja nemam ništa s tim. Istina, nije rekao ni da ima. Ali nekad je i takva vrsta reakcije možda dovoljan znak. Nije neuobičajena praksa da takvi dokumenti kruže u diplomatskoj komunikaciji jer na taj način se iznose određeni stavovi. Problem ovog dokumenta je što on, sa tezama koje iznosi o prekrajanju granica na Balkanu, zapravo pali vatru. Podsjeća nas na vrijeme za koje mi mislimo da je davno prošlo. Osim toga, to su, po meni, neke sulude ideje koje mogu zapaliti samu Evropu. U zemljama EU definitivno imate takve snage, desničarske, šovinističke, fašističke, koje lagano preuzimaju državni aparat, preuzimaju obavještajne službe, medijski prostor, cijelu strukturu državnu i oni kroz taj aparat, pa i diplomatiju lansiraju svoja viđenja, koja podsjećaju na najcrnje dane od Drugog svjetskog rata. Svašta tu možete čuti, od antisemitizma, antiislamizma, ksenofobije, šovinizma, do nacizma klasičnog koji se čak i ne krije - kaže član predjsdništva.

Smatra da životno važne teme ne može zasjeniti nikakav non paper ili priča takve vrste.

- Ne možete bježati od onoga što stvarno postoji. Dakle, kad vam neko izađe sa takvim pričama, ne možete reći nije to važno. Jako je važno jer očito postoji neka struktura koja to lansira. Ali slažem se i da, bar u mojom očima, ne može nikad priča o nabavci vakcina i svemu onome što se dešava kad govorimo o postupanju vlasti, zamijeniti ili pasti u sjenu u odnosu na non paper. To su po meni jednako važne i životne teme. Ove se tiču sigurnosti i budućnosti, eventualnih konflikata, a ovo se tiče današnjeg našeg života. Po meni, to jedno drugo ne može zasjeniti. Jednako su to važne teme - dodao je Komšić. 

Cijeli razgovor pročitajte OVDJE.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.