- Ambasador Ruske Federacije Igor Kalabuhov svojim komentarom o Oružanim snagama Bosne i Hercegovine učinio je ono što sama Rusija radi već duže vremena, a to je miješanje u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine. Neće biti nikakvog razgovora niti dijaloga o Oružanim snagama BiH jer su one kao i druge državne institucije neupitna kategorija - poručio je Komšić i dodao:

- Oružane snage Bosne i Hercegovine formirane su donošenjem odgovarajućih zakona u propisanoj proceduri u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, koja je jedino zakonodavno tijelo države Bosne i Hercegovine. Tu se uopće ne radi o davanju bilo čije saglasnosti na bilo šta, već o klasičnom postupku donošenja zakona, što je praksa ne samo u Bosni i Hercegovini, već u cijelom demokratskom svijetu.

Ukazuje kako je jasan povod iskaza ambasadora Kalabuhova.

- On je sadržan samo u jednoj riječi – NATO. Dakle, Rusija ima aktivan angažman na Zapadnom Balkanu u sprečavanju pojedinih zemalja da postanu članice NATO saveza. Što se tiče Bosne i Hercegovine, naš put je jasan, i definisan odlukama institucija države Bosne i Hercegovine - naglasio je Komšić.

Podsjećamo, ruski ambasador u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov je u intervjuu za ruski list "Izvestija" izjavio da je "prošlo vrijeme" Ureda visokog predstavnika (OHR). Govorio je i o Oružanim snagama (OS).

Kalabuhov je komentarisao najavu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da će Republika Srpska formirati vojsku. Tom prilikom je poručio da se Bosna i Hercegovina "sastoji od entiteta" te da OS moraju biti stvar dogovora u Bosni i Hercegovini.