Predsjedništvo BiH

Komšić primio akeditivno pismo novog šefa Delegacije EU-a Johanna Sattlera

Objavljeno: 18.09.2019. u 14:04

Ambasador Johann Sattler je šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini od 1. septembra 2019. godine

FOTO: Predsjedništvo BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić primio je danas akreditivno pismo novog šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini, ambasadora Johanna Sattlera.

Ovaj austrijski diplomata rođen je 1969. godine, a diplomirao je i magistrirao političke nauke i slavenske jezike na Univerzitetu u Innsbrucku 1994. godine, te završio postdiplomski studij iz naprednih međunarodnih studija na Diplomatskoj akademiji u Beču. Doktoriraro je političke nauke na Univerzitetu u Beču 2008. godine.

Tokom prethodnog iskustva, te svog prethodnog mandata kao austrijski ambasador u Albaniji, ambasador Sattler se posebno fokusirao na zapadni Balkan.

U Ministarstvu vanjskih poslova Austrije počeo je raditi 1996. godine, u Odjelu za ljudska prava. Promatračkoj misiji Evropske zajednice se priključuje 1997. godine, u sklopu koje biva angažiran u Sarajevu i Tirani. U skorije vrijeme, radio je kao šef Odjela za Zapadni Balkan pri Direkciji za istočnu i jugoistočnu Evropu u Ministarstvu vanjskih poslova Austrije. U Albaniji je preuzeo ambasadorsku dužnost 2016. godine.

Ambasador Johann Sattler je šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini od 1. septembra 2019. godine.

Diplomirao je i magistrirao političke nauke i slavenske jezike na Univerzitetu u Innsbrucku 1994. godine, te je završio postdiplomski studij iz naprednih međunarodnih studija na Diplomatskoj akademiji u Beču. Doktoriraro je političke nauke na Univerzitetu u Beču 2008. godine.

U Ministarstvu vanjskih poslova Austrije počeo je raditi 1996. godine, u Odjelu za ljudska prava. Promatračkoj misiji Evropske zajednice se priključuje 1997. godine, u sklopu koje biva angažiran u Sarajevu i Tirani. U skorije vrijeme, radio je kao šef Odjela za Zapadni Balkan pri Direkciji za istočnu i jugoistočnu Evropu u Ministarstvu vanjskih poslova Austrije. U Albaniji je preuzeo ambasadorsku dužnost 2016. godine. Tokom svog prethodnog mandata kao austrijski ambasador u Albaniji, ambasador Sattler se posebno fokusirao na Zapadni Balkan.

Pored maternjeg njemačkog jezika, ambasador Sattler tečno govori engleski i ruski, te poznaje bosanski/hrvatski/srpski i albanski.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije