open-navfaktor-logo
search
Poruke ruskom ambasadoru
Komšić sa Ivancovim: Odlazak stranih sudija otvorio bi prostor napadima na suverenitet BiH
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić primio je danas ambasadora Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Petra Ivancova.
19.02.2020. u 12:38
get url
text

Razgovarano je o bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije, razmijenjena su mišljenja o aktulenoj političkoj situaciji pri čemu je predsjedavajući Komšić iznio stavove o važnosti jednakopravnosti svih građana u Bosni i Hercegovini kao ideji kojoj treba težiti u procesu evroatlanskih integracija, saopćeno je iz Komšićevog kabineta.

Komšić je ponovio i svoj stav da je i dalje važno učešće stranih sudija u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, iz razloga što bi njihov eventualni odlazak stvorio prostor za političke utjecaje na najviše sudsko tijelo u Bosni i Hercegovini, te bi bio otvoren dodatni prostor za napade na suverenitet države Bosne i Hercegovine.

Također, istakao je važnost ostanka OHR-a u Bosni i Hercegovini sve dok se ne ojačaju demokratski kapaciteti institucija u našoj državi.

Ambasador Ivancov informisao je na kraju predsjedavajućeg Komšića da će ove godine Ruska Federacije obilježiti 75. godišnjicu okončanja II Svjetskog rata, odnosno pobjede nad nacizmom. Potvrđena je važnost obilježavanja 75. godišnjice pobjede nad nacizmom, ali i fašizmom, pogotovo u današnjem vremenu kad dolazi do jačanja tih ideologija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.